BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

VIDEO Zastupnik SBB-a Admir Čavka izmišlja broj zaposlenih Bošnjaka u MUP-u RS

Poznato je da se u ovom entitetu krši entitetski Ustav, odnosno da se ne poštuje član 97. koji glasi:

“Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine”.

I dok se većina Bošnjaka i bošnjačkih političkih predstavnika u entitetu RS žali zbog nemogućnosti zapošljavanja i diskriminacije, Admir Čavka iz SBB-a, zastupnik Kluba Domovina u Narodnoj skupštini RS-a, javno iznosi neistinite podatke o broju zaposlenih Bošnjaka.

Naime, Čavka je, gostujući na Federalnoj televiziji u januaru ove godine, izjavio da je u MUP-u RS zaposleno 15 posto Bošnjaka. Po Čavkinoj računici, u entitetskom MUP-u bi trebalo biti zaposleno više od 1.000 Bošnjaka.

No, prema zvaničnim podacima, u MUP-u RS, od ukupno 6.906. radnika, zaposleno je 6.433 Srba, 356 Bošnjaka, a 69 Hrvata. Dakle, jednostavnom računicom, jasno je da je u MUP-u RS, zaposleno tek 5,1 posto Bošnjaka.

Nisu jasni razlozi zbog kojih Čavka iznosi neistinite podatke i u ovom slučaju ih uvećava za 10 posto, te zbog čega manji broj zaposlenih Bošnjaka pravda navodnim dobrovoljnim napuštanjem MUP-a?

(S.H./Bportal.ba)

 

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši