Magazin Magazin Slider Slider

VIDEO Tuzlanski muzej na mobitelu: Od prvog sojeničkog naselja do najstarije proizvodnje soli u Evropi

Kako bi unaprijedili svoj rad i građanima približili dio bogate bosanskohercegovačke i evropske historije, zaposlenici tuzlanskog muzeja su nedavno inicirali izradu mobilne aplikacije, koja je dostupna na operativnim sistemima iOS i Android.

Nadaju se da će na ovaj način, govori nam Esaf Lević, direktor ovog tuzlanskog muzeja, omogućiti lakšu komunikaciju građana sa ovom ustanovom.

-Trenutno smo uskraćeni za izložbene prostore. Imamo tek 300 kvadratnih metara izložbenih prostora, a imamo više od 30.000 eksponata. Tako da ova aplikacija omogućava lakšu komunikaciju i pruža građanima mogućnost da se upoznaju sa sadržajima u muzeju. Posebno u današnje vrijeme kada su mobiteli postali sastavni dio života, očekujemo da se građani na ovaj način upoznaju sa nevjerovatno bogatom historijom, navodi Lević.

Korištenjem mobilne aplikacije se može vidjeti samo dio eksponatana koji se čuvaju u Muzeju Istočne Bosne, ali i opšte informacije o osnivanju i 70-godišnjem radu ove ustanove. Na aplikaciji se nalazi Umjetničko, Prirodnjačko, Etnološko, Historijsko i Arheološko odjeljenje, te Numizmatička zbirka.

Samir Karić, dopisnik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Tuzle, snimio je prilog o Muzeju Istočne Bosne koji se nalazi u Tuzli.

Kompletan prilog je urađen mobitelom.

(Bportal.ba/BIRN)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši