Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

VIDEO Tuzla: Pucanj topa sa Kicelja označio početak ramazana

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović kazao je da će pucanj topa u narednih 30 dana najavljivati vrijeme iftara.

“Praktično, na ovakav način vraćamo tradiciju Tuzli i ono staro na što smo navikli. Top će simbolično ispaljivati pucanj na četiri lokacije, odnosno Kicelj, Ilinčica, Debelo brdo i Bukovčići i na takav način oglašavati vrijeme iftara”, rekao je ef. Huskanović.

On je ovom prilikom čestitao ramazan svim džematlijama i sugrađanima.

“Molimo dragog Boga da nam svima u ovom ramazanu podari što više međusobne pažnje, ljubavi, poštovanja i samilosti, a da barem neku od loših osobina koju svi imamo ostavimo u ramazanu”, dodao je on.

Mubarek mjesec u islamu ramazan nastupio je večeras s akšamom, a sutra je prvi dan posta.

Prvi teravih-namaz u ramazanu večeras će biti klanjan u džamijama širom Tuzle, a Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu za vrijeme ramazanskih dana organizovat će niz vjerskih i humanitarnih aktivnosti. Jedan od događaja je i iftar na otvorenom koji će biti organizovan na Trgu Slobode u Tuzli.

Teravih namazi će se klanjati u svim tuzlanskim džematima, a imami, džematlije, džematlijke, ali i polaznici mektebske nastave, u skoro svim džematima učit će mukabele. Mubarek noći obilježavat će se prigodnim programima, a centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će organizovana u džamiji Kralj Abdulah u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović danas je rekao da je ramazan najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru, tokom kojeg su vjernicima date neizmjerne blagodati, od kojih je najveća učvršćivanje vjere i pronalazak zadovoljstva i smiranja u njoj.

“Naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu, koji nas čine bližim i Gospodaru i ljudima. Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne. Ramazan je najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta, a ibadet posta će nas najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljamo o drugim ljudima i njihovim potrebama”, naveo je muftija Fazlović.

On je dodao da će se u ovom mjesecu srca smekšati, a ruke dobročinstva bit će izdašnije, nakon čega je pozvao vjernike da otvore svoja vrata ramazanu i da ga prihvate s velikom radošću.

“Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine. Neka naši iftari budu izraz toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote”, rekao je muftija tuzlanski koji je poručio da se ne smiju zaboraviti siromašni, bolesni i svi oni koji će se najviše obradovati lijepoj riječi i plemenitom djelu.

Ramazan završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram, koji traje tri dana.

(Bportal.ba/Tuzlanski.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši