Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

VIDEO Šibenik: Turisti snimili najveću evropsku zmiju kako se penje na brod

Portal Morski.hr objavio je snimke iz šibenskog akvatorija na kojima se vidi prilično duga zmija koja pliva u moru i pokušava dogmizati na brod.

Mađarski turist snimio je zmiju između otoka Kakana i Velog Borovnjaka.

Stručnjak Andrej Simčić, koji dugo proučava gmazove na području Hrvatske, pojasnio je o kojoj se vrsti radi.

“Radi se o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najdužoj evropskoj zmiji. Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerovatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku”, kazao je Simčić.

Dodao je da se u proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima i zapravo je jako korisna.

“Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno. Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug (rijetko se vidi i endemska je vrsta), poskok i riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna smtronosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize čovjeka slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete”, kazao je Simčić.

(Bportal.ba/Tuzlanski.ba)

Podijeli na društvene mreže!