Tehnolink Zanimljivosti

VIDEO Roboti umjesto konobara u kineskim restoranima kako bi gazde jeftinije prošle

Roboti u posljednje vrijeme sve češće postaju zamjena za ljudsku radnu snagu u restoranima kineske metropole, navodi portal Phys.org.

Futuristički koncept restorana najnovija je inicijativa u nastojanjima kineskog diva elektroničke trgovine Alibaba za modernizacijom servisa i prodaje u zemlji u kojoj su robotika i umjetna inteligencija u velikoj mjeri integrirane u trgovinu.

– U Šangaju konobar košta i do 10,000 juana (1.500 dolara) mjesečno. To su stotine hiljada juana godišnje. A nama su potrebni ljudi koji će raditi u dvije smjene – govori Cao Haitao, upravitelj proizvoda u firmi Alibaba te tvorac ovog koncepta.

No dvije smjene nisu potrebne za robote, a oni su na poslu svaki dan. Restorani su vezani uz Alibabin novi lanac poluautomatiziranih supermarketa HEMA, u kojima kupci namirnica pune svoje “kartice” putem mobilne aplikacije, a roba im se isporučuje na kasi ili dostavlja na kućnu adresu.

Alibaba trenutno broji 57 HEMA marketa u 13 kineskih gradova, od kojih svi planiraju uvesti robotske restorane. Industrijski stručnjaci smatraju da oni više služe kao dokaz Alibabine tehnološke nadmoći nego kao ozbiljan model poslovanja u zemlji s relativno niskim troškovima rada.

(Bportal.ba/Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!