(VIDEO) Kina ozbiljno shvata svoju ulogu svjetske velesile

Ovih dana kineski mediji su objavili impresivne snimke postrojavanja svoje Narodnooslobodilačke armije u provinciji Hebei povodom 90. godišnjice njenog osnivanja, a prilikom postrojavanja pripadnicima najmnogoljudnije vojske svijeta obratio se kineski predsjednik Xi Jinping

Predsjednik Xi je tom prilikom poručio vojnicima da 'uvijek budu spremni za borbu u kojoj će sigurno pobijediti', kao i da se ne plaše 'ni smrti ni poteškoća'.

Kineske oružane snage su se, inače, okupile na više od 4000 lokacija u Kini kako bi slušale govor vrhovnog zapovjednika, a zatim su se svi, okrenuti crvenoj zastavi, zakleli da će odlučno ispunjavati sve Xijeve komande.

Kineska Narodnooslobodilačka armija najveća je stajaća vojska na svijetu, s približno 2.183.000 pripadnika oružanih snaga.

Smatra se kako je vojska vrlo dobro utrenirana i opremljena, naročito u kontekstu velike modernizacije koja se provodi posljednjih godina. Inače, samo prošle godine budžetska izdavanja za vojsku iznosila su 153 milijarde dolara, a veći budžet, s oko 600 milijardi dolara, ima jedino američka vojska.

Glavnom odlikom kineske vojske još uvijek se smatra njezina veličina, a glavni nedostatak je neiskustvo u ratovanju. Posljednji put kada je kineska vojska sudjelovala u vojnim operacijama bilo je 1979. godine, za vrijeme rata s Vijetnamom.

(Bportal.ba/SB)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>