BiH Slider Slider Vijesti

VIDEO Jutro poslije gašenja: Prazna postrojenja Aluminija

Nekoliko minuta iza ponoći mostarski Aluminij iskopčan je s visokonaponske mreže čime je ostao bez električne energije potrebne za rad kompanije.

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

“Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva”, navedeno je u odluci.

Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona “Elektrolize”, koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka Ploče.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!