Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

VIDEO Hiljade biciklista prodefilovalo ulicama Tuzle, poručili da žele biciklističke staze

Više od četiri hiljade biciklista danas je prodefilovalo ulicama Tuzle u okviru osme Tuzlanske biciklijade. Profesionalci i rekreativci prošli su glavnim gradskim ulicama te ukazali na značaj vožnje bicikla, ali i istaknuli problem nepostojanja biciklističkih staza u Tuzli.

Tuzlanska biciklijada u svom osmom izdanju okupila je rekordan broj zaljubljenika u bicikle, rekreaciju, sport i zabavu, a prema riječima organizatora, ove godine je učestvovalo više od četiri hiljade osoba.

“Ove godine smo premašili broj učesnika u odnosu na 2018. Cilj našeg događaja je omasovljenje rekretivnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka. Biciklizam je jedan od najzdravijih sportova, konstantno smo u prirodi, a okretanje pedala ne stvara opterećenje na zglobovima”, kazao nam je Mirsad Jusić, predsjednik Biciklističkog kluba Tuzla, koji se potpisuje kao organizator biciklijade.

Najmasovnija biciklistička manifestacija u BiH okupila je sve generacije, a posebnu pažnju građana i ovaj put su plijenili vozači tandem bicikla koji je specijalizovan za slijepe i slabovidne osobe. Specifično je po tome da ima dvije guvernale, dva sica i dva para pedala.

Lejla Softić i Tima Musić na ovom biciklu su drugi put učestvovale u tuzlanskoj biciklijadi, a kako su nam kazale, posebno im je drago da su danas dovele još jedan par u grad soli.

“Tima i ja smo prošle godine učestvovale i bilo nam je odlično. Sada smo uigran tim, a prošle godine naše učešće je dalo nadu i polet drugima da voze ovakvu vrstu bicikla. Drago nam je da su nam se ovaj put pridružili Šejla i Ervin, koji također učestvuju”, kazala nam je Lejla, dok njena prijateljica Tima ističe da je prošle godine imala strah prilikom učešća, međutim danas je prevladavala sreća zbog činjenice da ove godine nisu usamljene na stazi.

Među biciklistima danas smo zatekli i Amru Degelmendžić iz Olova koja svake godine dolazi u Tuzlu kako bi učestvovala u ovoj manifestaciji. Priča nam da bicikl vozi skupa sa kćerkom i suprugom koji je aktivno u biciklizmu već nekoliko godina. Vožnja bicikla, prema njenim riječima, pruža neopisiv osjećaj.

“To jednostavno morate voljeti i imati u srcu kako biste se bavili ovim sportom”, ističe Degelmendžić te dodaje da je potrebno posvetiti veću pažnju biciklistima koji se svakodnevno nalaze na cesti.

“Vozači automobila nažalost ne obraćaju pažnju na bicikliste, jer nemaju osjećaja kao vozači koji se nalaze izvan Bosne i Hercegovine. Voljeli bismo da je svijest kod ljudi malo više razvijena, ali nažalost nije tako, pa se moramo sami čuvati onako kako znamo”, dodaje naša sagovornica.

Iako se profesionalno bavi biciklizmom već nekoliko godina, Lejla Pezić iz Tuzle ove godine je prvi put odlučila učestvovati u biciklijadi.

“Djeca su me nagovorila da se prijavim, jer oni učestvuju svake godine. Ovdje sam i da ukažem na probleme sa kojima se susreću biciklisti. Na cesti je izuzetno teško, jer nam vozači konstantno oduzimaju pravo prvenstva prolaza i slično”, istakla je Pezić.

Svi učesnici ovogodišnje biciklijade u Tuzli poručili su da žele biciklističke staze, a danas su vozili rutom u dužini od 14 kilometara, a išli su od Stupina, zatim pored Hotela Tuzla, Doma penzionera, SKPC Mejdan, BKC-a, kroz Miladije, pored Siporexa, kroz Solanu, Irac, Skver da bi prošli kroz kompleks slanih jezera, došli do Brčanske Malte te ponovo do Stupina.

(Bportal.ba/Klix, foto:tuzlanski.ba)

Podijeli na društvene mreže!