Magazin Magazin Video Video Život

VIDEO Fascinantan snimak: Pogledajte divljinu u zaštićenom krajoliku Konjuh od koje će vam zastati dah!

Na YouTube knalu “CISPorg” objavljen je fascinantan snimak divljine u zaštićenom krajoliku planine Konjuh.

Video je nastao u sklopu projekta pod nazivom “Biološka razolikost za razvoj (BIOSVI) u BiH 2017-2020. Fauna zaštićenog krajolika Konjuh u Tuzlanskom kantonu”. Video potpisuje ekipa iz Italije, Renato Cottalasso, Nicolo Roccatagliata, Lodovico Prola, Daniele Duradoni, Matteo Cremolini.

Za ovaj trominutni video potrebno je nekoliko dana nerijetko čak i mjeseci boraviti u divljinama Konjuha kako bi nastali ovi kadorvi od kojih je na kraju nastao zaista čudesan snimak u kojem se vide brojne životinjske vrste.

Zbog ovakvih ljepota i netaknute prirode mnogi se brzo zaljube u planine i krenu redovito planinariti otkrivajući tako tajne koje se kriju u zaštićenim područjima prirode.

Planina Konjuh nalazi se južno od Tuzle u sjeveroistočnoj Bosni. U podnožju planine smješteni su Banovići s bogatim ležištima lignita. Predstavlja vododjelnicu između porječja Krivaje, Spreče i Drinjače. Konjuh je izgrađen od sepentina, dijabaza i tufa. Planina Konjuh duga je 30 kilometara s najvišim vrhom na 1327 metara nadmorske visine. Bogata je vodom. Masiv Konjuha pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima prevladava crnogorica (bor, jela i smrča), bukva, javor i u manjem broju hrast. Na planini raste i rijetka i ljekovita lincura – srčanik (Gentiana lutea), koja je zaštićena.

(Bportal.ba/Tuzlanski.ba)

Podijeli na društvene mreže!