BiH Slider Slider Vijesti

VIDEO Evo zašto je OSA zabranila ruskom piscu-ratniku ulazak u BiH

Kontroverzni ruski pisac i ratnik, Zahar Prilepin, zaustavljen je u četvrtak, 23. avgusta na graničnom prelazu Rača i vraćen u Srbiju, uz obrazloženje da mu je zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja potencijalnu prijetnju za sigurnost zemlje. “Slobodna Bosna” je doznala najvažnije detalje iz ratne i političke biografije ruskog radikala i ključne razloga zbog kojih je postao persona non grata u BiH.

Nakon što je vraćen u Srbiju s gračinog prelaza Rača, Prilepin je za rusku novinsku agenciju Sputnjik kazao kako mu je predočen papir na kome stoji da mu je 26. marta ove godine zabranjen ulazak u BiH.

„Na papiru je navedeno da mi je ulazak zabranjen kao čovjeku koji predstavlja prijetnju za bezbjednost i međunarodne odnose te zemlje“, kazao je Prilepin i dodao da su se na graničnom prelazu prema njemu maksimalno korektno ponašali, ali su rekli da ga neće pustiti u BiH.

“Ovo je za mene presedan da mi jedna zemlja u Evropi uskraćuje ulazak“, kazao je Prilpin.

Prilepin pretpostavlja da je objašnjenje što je proglašen bezbjednosnom prijetnjom u BiH dosta jednostavno i banalno:

„Stvar je u tome što sam donedavno bio vojnik i učestvovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa. Možda je sa time povezano. A možda je neko napisao nekakvu prijavu. U svakom slučaju, u drugim evropskim zemljama nisam doživio ništa slično”, rekao je Prilepin.

Ko je zapravo Zahar Prilepin i zašto su mu sigurnosne službe BiH zabranile ulazak u državu?

Zahar Prilepin, pravog imena Evgenii Nikolaevič Prilepin, rođen je 07. jula 1975. godine u Razanskoj oblasti, SSSR, i državljanin je Ruske Federacije. Prilepin je ruski pisac te istaknuti aktivista i član političke partije „Druga Rusija“. Zadužen je za rukovođenje specijalnim timom pri Vladi Rusije, za „Moralni i vojno-politički rad i uticaj Rusije na ostale zemlje“. Ima čin majora kopnene vojske Ruske Federacije, veteran je rata u Čečeniji i Dagestanu, gdje je djelovao kao komandir odreda specijalne policije „Omon“.

Nakon toga je bio angažiran na području okupiranog dijela Ukrajine, u Donjecku, gdje je formirao sopstveni bataljon, u kome je bio i jedan broj dobrovoljaca iz Srbije i BiH.

Prema obavještajnim podacima, Prilepin je trenutno zamjenik komandanta obavještajno-jurišnog bataljona specijalnog puka armije tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i osposobljen je za bavljenje obavještajnim radom na područjima gdje se dešavaju ili su planirane proruske separatističke aktivnosti.

Prilepin je lično sudjelovao u vojnim operacijama paravojnih proruskih separatista. U bliskim vezama je sa snajperistom Dejanom Berićem iz Srbije, koji je sudjelovao u aktivnostima dovođenja dobrovoljaca iz BiH i Srbije u okupiranu Ukrajinu a postoje i pouzdane indicije da je kao snajperista sudjelovao u napadima na civilno stanovništvo Ukrajine.

Uostalom i sam Prilepin je u nekoliko svojih intervjua detaljno opisao kako je postao ruski specijalac te iznio neke detalje iz vojnih operacija kojima je rukovodio.

Tokom juna 2017. godine, u komplesku etno sela „Andrićgrad“ u Višegradu, Prilepin je održao nekoliko predavanja, koja nisu književne nego isključivo političke prirode. Među ostalim, na predavanjima je zagovarao pripajanje Republike Srpske “matici” Srbiji, po sličnom obrascu kako je to urađeno s dijelovima Ukrajine koji su pripojeni Rusiji.

Prilepin je prema dostupnim obavještajnim podacima tijesno povezan sa aktivistima kozačkih organizacija, četničkih pokreta i udruženja Noćni vukovi, drugih radikalnih grupa i organizacija koje su također bile vojno angažirane na strani proruskih separatista prilikom okupacije jednog dijela Ukrajine.

Prilepin je povezan i sa Bratislavom Živkovićem, koji je u Srbiji uhapšen prije nekoliko dana zbog učešća na stranim ratištima. I dok je Živković uhapšen u Srbiji, Prilepin, koji je vojevao sa Živkovićem, za ista djela je dobio orden od Milorada Dodika!

I dok Srbija zatvara Enotove kampove i hapsi ratne huškače i dragovoljce, Milorad Dodik dijeli ordenje i plakete likovima sa istom biografijom. Da je državljanin BiH Evgenii Prilepin bi bio uhapšen zbog učešća na stranim ratištima ali i pripremanja novih sukoba i incidentnih situacija kao i obavještajnih aktivnosti u BiH.

Ovako je samo vraćen s granice BiH, uz obrazloženje da predstavlja potencijalnu opasnost za mir i sigurnost BiH.

Prilepin je s pravom prolašen persona non grata u BiH, na što sigurnosne agencije BiH imaju suvereno pravo koje se temelji na važećim zakonskim propisma. Pokušaj Dodikovih medija da dolazak Prilepina u Banja Luku predstave kao gostovanje poznatog ruskog pisca u istoj je mjeri vjerodostojno kao kada bi se dolazak Radovana Karadžića u Moskvi predstavio kao gostovanje poznatog sarajevskog psihijatra i pjesnika.

U nastavkuteksta pogledajte dva vide-snimka. Na prvom Prilepin govori o sebi i svom bataljonu, učestvuje u iskopavanju rovova, kreće se naoružan sa svojim bataljonom itd. Video je objavljen prije nešto više od godinu dana.

U drugom video snimku Prilepin obilazi teren i pripadnike svog bataljona, a prikazana je borba sa ukrajinskom vojskom.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!