Video Video Zabava Zanimljivosti

VIDEO Džinovska raža potražila pomoć ronioca u Australiji

Interakcija morskih stvorenja s ljudima nije baš tako česta pojava, a primjer jedne džinovske raže u Australiji koja je snimljena kako u više navrata prilazi roniocima tražeći od njih pomoć, pobrala je simpatije i izazvala oduševljenje korisnika interneta.

Naime, snimci prikazuju ražu koju su mještani nazvali “Pjegica” (Freckles) kako se približila grupi ronilaca na dah, u zalivu Ningalu, na zapadu Australije, pokazujući im da ispod oka ima zabodenu ribarsku kuku.

Jedan od ronilaca uklonio je kuku nakon nekoliko pokušaja zaronjavanja, a snimci neobičnog susreta postali su viralni na društvenim mrežama.

“Bili smo zaista sretni da vidimo džinovsku ražu, i najprije smo par puta ronili pod vodom kako bismo proveli par trenutaka s njom”, rekao je fotograf Monty Halls.

“Međutim, poslije nekoliko minuta smo primijetili da ima riblju kuku zakačenu ispod desnog oka, a ona sama je nekoliko puta okretala stomak ka vođi grupe Jakeu”, dodao je i objasnio da je rijetkost da morska stvorenja okreću svoj najosjetljiviji dio tijela ka drugima.

“To nije bila moja mašta, ona se nanovo vraćala, okretala i zastajala u vodi, i – očigledno – tražila je neku pomoć”, ispričao je Halls.

Ronilac je na kraju dobio neka kliješta i izvadio kuku.

“Jake je dobio nekoliko klješta, i napravio je nekoliko pokušaja, a raža se svaki put okretala kako bi mu dopustila da joj priđe, rana je očigledno bila bolna. Konačno, uspio je da izvadi kuku, a raža se smjestila na dno mora i ostala s nama još malo”, ispričao je fotograf.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!