VIDEO Digitalna dob: Automobile ćemo ubrzo otključavati pametnim telefonima

Volvo je objavio kako unutar narednih nekoliko godina namjerava ponuditi aplikaciju za pametne mobilne telefone koja će sadržavati digitalni ključ automobila.
auto-kljuc

Ta bi aplikacija trebala omogućavati korisnicima sve što i klasični fizički ključ, odnosno otključavanje i zaključavanje vrata i prtljažnika, te pokretanje motora automobila. Također se navodi kako će aplikacija moći sadržavati više ključeva automobila, kako bi se mogila koristiti za otključavanje i pokretanje više automobila.

U Volvu imaju i viziju naprednijih mogućnosti korištenja digitalnih ključeva, poput prijema ključa automobila čim ga rezerviramo za najam, ili dijeljenja automobila gdje više korisnika može imati digitalni ključ za isti automobil. No ističe se kako će kompanija korisnicima i dalje nuditi i klasične fizičke ključeve.

Za sada je cijeli projekt u fazi razvoja, a ispitivanje u stvarnim uvjetima trebalo bi početi tokom proljeća na aerodromu u Gothenburgu, gdje Volvo nudi uslugu za dijeljenje automobila. Nakon ispitivanja, ograničeni broj automobila s digitalnim ključem trebao bi biti isporučen kupcima tokom 2017. godine, javlja Tanjug.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>