BiH Vijesti

Veliki uspjeh za bh. mljekarstvo: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u Evropsku uniju

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju, saopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naime, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

– Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU-a, koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije – istaknuo je ministar Šarović.

Značajno je  da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda.

– BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata – precizirao je ministar

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

Podijeli na društvene mreže!