Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Većina u problemu: Skupština TK danas neće dobiti rukovodstvo

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona kasnila je više od sat vremena, a na kraju je zaključeno da “koalicija 19” nema potrebnu većinu za izbor rukovodstva. Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK bit će iskorišten samo za izbor delegata u Dom naroda FBiH.

Problem je nastao zato što koalicija SDP, DF, SBB, SBiH i Naše stranke nema potrebnu većinu u Klubu Bošnjaka da izaberu svog predstavnika u rukovodstvo Skupštine. Pomenuta koalicija u Klubu Bošnjaka broji 13 zastupnika, dok opozicione SDA i PDA ima 16 ruku, dakle većinu.

Tokom više od sat vremena usaglašavanja, nije pronađeno rješenje za izbor rukovodstva, a pominjala se varijanta usvajanja zaključka, koji će omogućiti da se predstavnik Bošnjaka izabere, unutar kluba, prostom većinom. Međutim, to se na kraju nije desilo.

Dnevni red konstituirajuće sjednice podrazumijevao je da klubovi tri konstitutivna naroda izaberu svoja tri predstavnike u rukovodstvo Skupštine. Potom su tri predstavnika naroda između sebe trebala izabrati predsjednika Skupštine, a ostalo dvoje obnašalo bi funkcije dopredsjednika.

Izbor rukovodstva bit će obavljen naknadno, a stručne službe pripremaju proceduru za izbor delegata u Dom naroda FBiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!