BiH Vijesti

Vanredno stanje u Banja Luci i Sanskom Mostu, voda probila nasipe

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.

Situacija u Podgoričkoj ulici u kojoj je zaplavljeno nekoliko kuća je mnogo bolja nego noćas, rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite Banjaluka. Zahvaljujući koordinisanom ispuštanju vode iz Hidro elektrane Bočac, spriječena je veća poplava, kaže Ćućun, prenosi RTRS.

Vodostaj Vrbasa je 570 cmentimetara i za 50 centimetara se spustio, dok se nivo Vrbanje spustio za metar i 20, kaže Ćućun. Iz HE Bočac dotok je oko 400 kubika, kontrolisano se ispušta 200 kubika i tako će biti i u narednih pet sati, tvrdi Ćućun.

U Banjaluci danas neće raditi ni škole ni vrtići.

U Trnu su se zbog poplave, dvadesetak minuta poslije ponoći oglasile sirene za uzbunu. Policija obavještava stanovništvo na moguću opasnost od poplava.

U Trn je poslata i mehanizacija za odbranu od poplava, a građani su svi na nogama i na pojedinim mjestima rade i na nasipima.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu raste nekoliko desetina centimetara po satu i nalazi se dva metra ispod maksimuma od 816 cm iz 2014. godine.

Civilna zaštita pokušavala je da vrećama sa pijeskom smiri povećanje vodene stihije. Ronioci i spasioci su na terenu. Na Šeginom putu, nedaleko od ovog mjesta nekoliko domaćinstava je zaplavljeno.

Nakon 24 sata konstantnog rasta, vodostaj Vrbanje opada i trenutno iznosi 510 cmentimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Prema posljednjem mjerenju koje je izvršeno u tri časa ujutru, nivo Vrbasa se povećava i trenutno iznosi 341 centimetarm, dok Bočac bilježi rast na 422 centimetra.

Još jedna besana noć je iza građana Sanskog Mosta.Hiljade vreća pijeska, mašine na kritičnim mjestima pravili su nasipe.

Koliko je ozbiljna situacija, civilnom zaštitom na terenu je rukovodio i direktor Fahrudin Solak, koji je u Operativnom štabu proveo cijelu noć, 15 metara od nabujale Sane.

Oko tri sata voda je ipak probila nasipe, na putu prema naselju Šehovci i poplavila nekoliko kuća. Policija je obilazila naselja, pratila situaciju i upozoravala građane na opasnost.

Kiša nije prestajala padati i još pada. Inače, Sanski Most je grad na devet rijeka. Prema mjerenju u tri sata, vodostaj Sane iznosio je 425 cm.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!