Slider Slider

Policijski komesar otkrio detalje kako je policija locirala ubicu Edina Gačića

 Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u vanrednom obraćanju Vlade Kantona Sarajevo nakon ubistva višestrukog ubice Edina Gačića, koji je danas likvidiran kod Kiseljaka, izjavio da je oko 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva Kantona Sarajevo radilo na pronalasku ubice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih mi i zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekat ćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj”, rekao je Forto.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, istakao je kako je presretan što Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja.

“Želim se ovom prilikom sjetiti i porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca. Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasjedala, hvala svima koji su imali povjerenja i dali nam podršku, hvala hrabrim policijskim službenicima cijele BiH. Želim se zahvaliti FUP-u, OSA-e i SIPA-e koji su život i sigurnost građana činili normalnim”, rekao je Katica te je dodao kako je ovo bila najmasnovnija potraga za bjeguncem u BiH.

“Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u sve ovo. I presretan sam da smo ovo završili”, kazao je ministar Katica.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović novinarima je kazao da je informacija OSA-e koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana.

“Bilo je mnogo informacija o kretanju ove osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OSA-e koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana”, rekao je Halilović.

Istakao je kako se jutros krenulo u realizaciju plana na čelu s pripadnicima FUP-a, specijalnom jedinicom i MUP-a KS.

“Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju i doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive pripadnika policije i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj”, rekao je Halilović.

Napomenuo je da su od početka imali brojne informacije, naglasivši da su sinoć dobili informaciju OSA-e koja je upućivala na to gdje se bjegunac nalazi.

“Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacije. Jutros je obznanjena informacija. Stezali smo obruč, priključili su se i pripadnici MUP-a SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije”, kazao je Halilović.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!