Regija Regija i Svijet Svijet

Uzburkano more u Crnoj Gori: U Baru i Sutomoru spašeno sedmero ljudi

Iako su na svim plažama Crne Gore jučer vidno istaknute crvene zastavice, spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) imali su pune ruke posla na plažama širom Bara, i za nekih sat vremena iz talasa su izvadili sedmero kupača.

Iz UPSUL su apelovali na građane i turiste da ne ulaze u more i zbog velikih talasa i istaknutih crvenih zastavica.

– U 14. 08 Pomorsko Operativni Centar je dobio informaciju da se na zapadnom dijelu sutomorske plaže nalaze četiri osobe na bovama i traže pomoć. Čamac SAR-5 se odmah uputio iz barske luke, nakon deset minuta stigao na mjesto događaja, gdje su naši spasioci iz uzburkanog mora izvadili tri muške i jednu žensku osobu kojima je život bio ugrožen. Već u 14. 30 dobili smo novu informaciju da je potrebna asistencija u Čanju, gdje smo iz mora izvadili i spasili još jednu stariju osobu – rekao je Žarko Lukšić, načelnik UPSUL Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja.

Direktor UPSUL Safet Kočan saopćio je Vijestima da su dvadesetak minuta poslije akcije u Sutomoru i Čanju pripadnici UPSUL na brodu SAR 5 imali još jednu uspješnu intervenciju-kod glavnog lukobrana Luke Bar izvadili su iz mora dvoje kupača starosti 17 godina, koje je nevrijeme odvuklo daleko od plaže.

– Uslijed lošeg vremena i velikih talasa naše plovilo SAR-5 je zajedno sa pripadnicima granične policije preventivno upozoravalo kupače na plaži u Šušanju da ne ulaze u uzburkano more, a brod SAR 4 je takođe preventivno bio upućen ka Ucinju – dodao je Kočan.

Spasilački brod UPSUL oko 16. 45 sati intervenisao je u Sutomoru, ispred plaže hotela ‘Korali’. Desetak kupača ušlo je u more uprkos upozorenjima, nakon čega su nadležni intervenisali i izvukli ih na plažu.Državljanin Srbije A. I.(67) iz Novog Bečeja utopio se jučer na Adi Bojani oko 9. 30 sati ujutro. Njega su kada je ušao u more ogromni talasi i jaka strujanja odvukli daleko od obale.

(Bportal/Hayat)

Podijeli na društvene mreže!