Utvrđen Nacrt zakona: Zabranjuje se pušenje u zatvorenim javnim mjestima

Vlada RS utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji donosi niz novina s ciljem smanjenja pušenja među stanovništvom.
pusenje-zabrana

Osim samog zakona, koji će biti upućen u redovnu proceduru, vlada je utvrdila i nacrt istoimene strategije, koja treba da doprinese kvalitetnijem provođenju zakona.

Kako je to na konferenciji za novinare pojasnio Alen Šeranić, rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, Vlada novim zakonom ima za cilj "da obezbijedi nepušenje kao zdravi stil života".

"Zakon je usmjeren da smanji dostupnost duvana i duvanskih proizvoda djeci i mladima. U izradi zakona i strategije radilo je šest ministarstava", rekao je Šeranović.

Ono što je posebno interesantno u novom zakonu jeste da su uvedene i određene novine, kao što je regulisanje količine vitamina i editiva prilikom izrade elektronskih cigareta, kao i zabrana upotrebe mentola u izradi cigareta.

Takođe, zakon zabranjuje javno pušenje u svim zatvorenim javnim mjestima (u svim objektima gdje se ljudi okupljaju), a predviđene su i kazne, i za pravna, i za fizička lica.

Novina u ovom zakonu su i kombinovana upozorenja, jer je njime, osim postojećih pisanih, regulisano uvođenje i slikovnih upozorenja.

(Bportal.ba/Nezavisne.com)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>