Crna Hronika

Ustavni sud utvrdio povrede prava: Rutešiću smanjena kazna za šverc marihuane

Odlučujući po izmijenjenoj optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Vijeće za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine objavilo je presudu kojom se mijenja presuda Apelacionog vijeća, te je Boris Rutešić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i šest mjeseci.

Boris Rutešić je oglašen krivim što je na području Crne Gore krajem 2009. do aprila 2010. godine od njemu poznatih osoba kupovao i prenosio opojnu drogu marihuanu preko državne granice BiH, te istu drogu u više navrata prodavao Vladimiru Prodanoviću. Prodanović je drogu skrivao u garaži Luke Prcovića s kojim je u njoj obavljao automehaničarske radove, i dalje je prodavao krajnjim korisnicima na području Trebinja.

U izrečenu kaznu uračunato mu je vrijeme koje je proveo u pritvoru, a oslobođen je i troškova krivičnog postupka.

Rutešićeva grupa je “pala” u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva Trebišnjica izvedenoj krajem maja 2010. u Trebinju, Bileći, Stocu i Grudama, usmjerenoj na razbijanje kanala šverca droge i oružja. Tada je privedeno više od 40 osoba, od kojih je skoro polovina završila u pritvoru, a u pretresima na 50-ak lokacija pronađeno je 70 kilograma skanka, dva kilograma heroina, 1,5 kilogram spida, te više pištolja.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši