BiH Slider Slider Vijesti

Ustavni sud BiH dobio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a, sjednica 31. januara

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaprimio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Kako je za Faktor potvrđeno u Ustavnom sudu BiH, zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjenama i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen je 27. decembra 2018. godine.

Još nije poznato kada će Ustavni sud razmatrati ovaj zahtjev, koji je potpisalo 27 zastupnika iz Kluba SDA u Zastupničkom doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Faktor, naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bit će održana 31. januara. Dnevni red još nije objavljen, ali je moguće da u njega bude uvršten i zahtjev federalnih zastupnika SDA. Kako je pojašnjeno, to zavisi od sudije izvjestioca i toga hoće li na vrijeme pripremiti ovaj predmet.

Rok za pripremu predmeta nije definisan, ali s obzirom na važnost i potrebu da se ovo pitanje što prije riješi kako bi se mogli konstituisati domovi naroda na federalnom i državnom nivou, očekuje se hitna reakcija.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je na sjednici 18. decembra prijedlog predsjednika ove komisije Branka Petrića prema kojem se raspodjela mandata po kantonima vrši po modelu 1-1-1, ali na temelju rezultata Popisa stanovništva 2013. godine, što je protivno Ustavu FBiH. Odluka je usvojena većinom glasova, uprkos tome što je, pored ostalih, i Federalni zavod za statistiku CIK-u uputio obavezujuće Stručno mišljenje u kojem je navedeno da odluka o raspodjeli mandata mora biti donesena u skladu sa Popisom iz 1991. godine.

Do sada su dvije kantonalne skupštine, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, dostavile CIK-u kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta. CIK je ove liste ovjerio na sjednici 31. decembra.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!