Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Uslikao saobraćajni kolaps na autoputu u Austriji: “Balkane moj, gledaj i uči”

Splitski fotograf Goran Leš našao se u Austriji na autocesti za vrijeme saobraćajne gužve.

No na slici koju je fotografisao vidi se kako je jedna traka potpuno prazna. Jasno, riječ je o traci koja je oslobođena kao hitan koridor, u slučaju da treba proći hitna pomoć.

“Pristojno se bez nervoze čeka i vozi. Balkane moj, gledaj i uči”, poručuje Leš.

Ovog ljeta bila je slična situacija u Hrvatskoj, vatrogasci se nisu mogli probiti.

Problem (ne)postojanja hitnog koridora na hrvatskim autocestama aktualizirao se ovog ljeta. Naime, sredinom juna Javna vatrogasna postaja Karlovac objavila je na Facebooku snimku probijanja na intervenciju koja se dogodila na autocesti A1.

Snimka prikazuje pokušaj probijanja vatrogasaca do zapaljenog automobila, ali automobili u koloni se ne pomiču kako bi propustili vatrogasno vozilo.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu potom je na Facebooku objavio nekoliko fotografija s pravilima kako se treba ponašati u kolonama i gužvama.

“Hitni koridor spašava živote!

Budite savjesni i odgovorni sudionici u saobraćaju i omogućite prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska jer tako možete spasiti život.

Na cesti s dvije prometne trake hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo. Na cestama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila”, stoji u objavi Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu od ljetos.

Objavili su i dvije fotografije s pojašnjenjima.

(Bportal.ba/Fokus)

Podijeli na društvene mreže!