Urednica u beogradskom listu Danas za Faktor: Vučić ide u NATO, zato se spinuje Izetbegovićeva izjava u Srbiji

Izmišljena izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova će, kazao je danas u Beogradu predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, imati dalekosežne političke i pravne posljedice.
61290219-aleksandar-vucic

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu" rekao je Vučić, dodavši da bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske (RS), završio u Hagu.

Srbijanska novinska agencija Tanjug je u pisanoj formi prenijela intervju dat za Deutsche Welle, a u okviru izvještaja su objavili i izmišljenu izjavu o navodnoj najavi priznanja Kosova. Bez obzira što Izetbegović nije dao izjavu koju je Tanjug objavio, srbijanski mediji i mediji iz Republike Srpske (RS) su, gotovo pa bez izuzetka, prenijeli tu informaciju.

U Srbiji je tim povodom najavljena i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a tamošnji zvaničnici se utrkuju sa osudama izmišljene izjave. Vučić istovremeno najavljuje da će "srpski odgovor uslijediti za nekoliko dana".

Ovakve situacije, smatra urednica u beogradskom dnevnom listu Danas Jasmina Lukač, su nešto već viđeno u srbijanskoj javnosti.

"Ovo nije prvi put da se pogrešno prenose izjave, da im se mijenja kontekst, a i da im se pripisuje značenje koje te izjave izvorno nisu imale. Ja, koliko sam vidjela, kolega Bahri Cani, koji je jedno vrijeme radio u Beogradu, je radio taj razgovor sa gospodinom Izetbegovićem i cijela intonacija i ton tog razgovora nisu takvi kao što su mainstream mediji u Beogradu prenijeli. To nije neka nova situacija, ali je to ono što je strašno i pogrešno jer se te situacije ponavljaju, a u nekom političkom momentu one mogu biti eksplozivne i mogu da ozbiljno naruše stabilnost regiona" kazala je Lukač u razgovoru za Faktor.

Pozadina cijele priče, smatra ona, ne leži u nadolazećoj presudi Ratku Mladiću ili definiranju granica između dviju država već u posjeti Aleksandra Vučića sjedištu NATO-a u Briselu, koja je zakazana za 15. novembar.

"Kad god predsjednik ima neku takvu vrstu razgovora sa zapadnim zvaničnicima, njemu je jako potrebno da kod svog biračkog tijela stvori neki utisak da je to jedan težak momenat u kojem on vuče neke patriotske poteze. U tom smislu su mainstream i provladini mediji tako iskrivili izjavu Bakira Izetbegovića, u kontekstu nekog pravljenja balansa te Vučićeve posjete Briselu. To se sve desi na nekom dnevnom nivou, onda predsjednik Srbije izađe i da pomirljive izjave i onda se možda dogodi neka posjeta, kao što je najavljena posjeta Izetbegovića i druga dva člana Predsjedništva BiH Beogradu 6. i 7. decembra, a zatim se nastoji da se priča usmjeri u drugom pravcu" pojašnjava Lukač.

Iako je drugi član Predsjedništva BiH Dragan Čović samo nekoliko dana ranije u intervjuu za isti medij iznio gotovo identičan stav po pitanju priznavanja Kosova, ta izjava, za razliku od Izetbegovićeve, nije izazvala nikakve reakcije.

"Tad nije bio politički momenat koji je bitan za propagandnu priču Srpske napredne stranke. Tog dana, odnosno narednih dana, niko od naših zvaničnika nije putovao u NATO i nije bilo potrebe da se balansira na taj način. Mislim da je sve to usmjereno na domaće javno mnijenje i da to nije poruka za Sarajevo. Mislim da niko ovdje ne radi ozbiljno na destabilizaciji regiona i da niko ozbiljno ne namjerava da pravi neke nove sukobe, da se napetost održava samo u toj medijskoj i prihološkoj ravni. Problem je što, kad se takva napetost održava, to zaista može da izmakne kontroli" zaključuje Lukač.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>