Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Upravljanje zgradama u Tuzli, vijećnici predlažu osnivanje javnog preduzeća

Na danas održanoj sjednici vijećnici Gradskog vijeća Tuzla prihvatili su Informaciju o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja u zgradama. Veliki dio vijećnika smatra da trenutni upravitelji ne obavljaju adekvatno posao za koji su plaćeni, zbog čega je nezadovoljstvo građana opravdano. Iz tog razloga predlažu osnivanje novog javnog preduzeća koje bi imalo ulogu upravitelja ili formiranje službe u okviru već postojećeg javnog preduzeća.

“Klub vijećnika Stranke demokratske akcije podržava osnivanje javnog preduzeća koje će se u budućnosti baviti ovom problematikom. Svjedoci smo da je stanje u ovoj oblasti jako loše, da ne kažem katastrofalno. Građani na svoju ruku vrše određene radove bez ikakvog nadzora. Sigurnost građana je također ugrožena, jer se samovoljno postavljaju klime, satelitske antene, itd. Nevjerovatno je, da nemamo nadzor u zgradama vezano za protivpožarnu zaštitu, da vidimo da li su prisutni svi hidranti, znamo da se to krade, da li su atestirani aparati za gašenje požara”, kazao nam je Mirza Tupajić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Prema njegovim riječima zbog loše kontrole gradske izvršne vlasti, lošeg nadzora u ovoj oblasti desilo se da su upravitelji dali sebi za pravo da loše rade i da zbog toga imamo ovako loše stanje kada je u pitanju upravljanje i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja u zgradama na području Tuzle.

“Samo pet do deset posto liftova ima upotrebnu dozvolu, što je poražavajući podatak” ističe Tupajić.

Klub SDA bio je suzdržan kada su u pitanju izmjene pravilnika o uslovima za obavljanje poslova upravitelja.

“Predložene izmjene idu na ruku upraviteljima, i mi smatramo da će se ionako loše uređeno stanje u ovoj oblasti još pogoršati. Smatramo da se ovako bitni dokumenti ne mogu donositi bez svih 798 predstavnika etažnih vlasnika i upravitelja. Potrebna nam je javna rasprava o ovom dokumentu, gdje bi svi imali priliku da iznesu svoje mišljenje” naglasio je Tupajić.

Napomenimo, da na području grada Tuzla još uvijek ima zgrada koje nemaju upravitelja.

Sa dnevnog reda je skinuta tačka Odluka o izmjenama odluke o kućnom redu u stambenim zgradama koja će biti vraćena na doradu nadležnoj gradskoj Službi koja je predlagač.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!