BiH Slider Slider Vijesti

Uoči sjednice PIC-a: Zašto se Rusija preračunala

Danas se održava vanredno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira, koje je zatražila Ruska Federacija u vezi sa najavljenom inicijativom SDA po pitanju imena entiteta RS.

Iako je Ruska ambasada pompezno najavila svoj zahtjev za vanrednom sjednicom PIC-a, teško je očekivati da Dodik može profitirati od današnje sjednice. Naime, Rusija je već duži period manjinski glas u okviru PIC-a.

U posljednja tri kominikea sa redovnih sjednica Upravnog odobra PIC-a, Rusija se izuzela od dva, a u jedinom koji je potpisala se odrekla dijela. Stavovi koje iznose većinske članice, redovno se odnose na desuktrivno djelovanje Milorada Dodika i HDZ BiH. Nekoliko posljednjih kominikea počinjalo je sa naglašavanjem činjenice da se BiH sastoji od dva entiteta, koji pravno postoje samo po osnovu Ustava BiH.

S obzirom da je «dnevni red» vanredne sjednice dopunjen i Dodikovim odnosom prema Ustavu, te odnosom Deklaracije HNS-a prema presudama Haškog tribunala – može se zaključiti da se Ruska ambasada možda već i pokajala što je zatražila vanredno zasjedanje PIC-a. Posebno zato što niz prethodnih sjednica nije izazvalo naročitu pažnju javnosti, dok se današnja sjednica zorno očekuje.

A sve se moglo iščitati i iz nedavne izjave Milorada Dodika za RTRS u kojoj je istakao da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o osudi inicijative SDA. Dodik je insistirao da OHR okvalificira inicijativu SDA kao antidejtonsku kako kvalificira i njegovo djelovanje no to se nije desilo niti postoji mogućnost da se desi na PIC-u.

Bilo kakva politička kvalifikacija inicijative SDA ne može dovesti u pitanje da je ipak riječ o djelovanju unutar pravnog sistema (Dejtona) i zakonom dopuštenih mogućnosti. S druge strane, Dodikovo negiranje Ustava i zakona, te negiranje Haških presuda od strane HNS-a – predstavlja direktno potkopavanje vladavine prava kao stuba člana 1. Dejtona.

Izjednačavanje zakonskog djelovanja, sa kršenjem Ustava i zakona, što je Dodikov cilj svakako bi predstavljalo korak nazad u implementaciji mira. Kakav god zaključak donijelo, Vijeće za implementaciju mira mora uspostaviti jasnu razliku između poštovanja Ustava i zakona, i između njegovog kršenja.

Krucijalan će biti i poziv PIC-a svim stranama da povuku svoje poteze. Najlakše će biti svakako SDA, koja je već sama rekla da je spremna stornirati inicijativu, ako se pokrenu stvari u RS-u. Mnogo teže će biti HNS-u i SNSD-u jer će se eventualni poziv odnositi na temelje njihovih politika: priznavanje Haških presuda i priznanje nadređenosti države entitetima. U tom smislu, polupromišljeni zahtjev Rusa za sjednicu PIC-a može se očekivati da ima suprotne efekte od namjeravanih. U najboljem slučaju Rusija se može opet povući iz kominikea PIC-a i potvrditi svoju izoliranost kao i odsustvo međunarodne podrške Dodiku.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!