Regija i Svijet Svijet

UN upozorava: Milion etničkih Ujgura u Kini u “masovnim logorima za zatočenike”

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija primio je ove sedmice mnogo vjerodostojnih izvještaja o zatočenju milion etničkih Ujgura u Kini u nešto nalik “masovnom logoru za zatočenike”, javlja u nedjelju Reuters.

Procjene govore da je čak dva miliona Ujgura i pripadnika muslimanske manjine natjerano u “političke logore za indoktrinaciju ” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang, rekla je Gay McDougall, članica Odbora Ujedinjenih nacija za eliminaciju rasne diskriminacije.

– Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvještaja koja smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, autonomnu regiju Ujgura pretvorila u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike koji je zaodjenut tajnošću, u neku vrstu “zone bez prava” – poručila je McDougall.

Kina tvrdi da je pokrajina Xinjiang pod velikom prijetnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade i podižu napetosti između većinom muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han.

Kina nije reagirala na današnje optužbe.

(Bportal/Fena)

Podijeli na društvene mreže!