Umro kvizaš Mirko Miočić: Odlazak pokretnog Googlea

Danas iza 12 sati u zadarskoj Općoj bolnici na odjelu gastroenterologije u 61. godini preminuo je Mirko Miočić, piše Radio 057. Legendarni kvizaš navodno je umro od komplikacija nakon upale pluća.
mirko-miocic

Mirko Miočić morao je odustati od svoje uloge lovca u HRT-ovom kvizu "Potjera" u martu prošle godine, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

- Jako volim Miočića. Nas dvojica se lijepo nadopunjujemo i ta saradnja će se sigurno nastaviti nakon nekoliko mjeseci, kada se oporavi - kazao je tada optimistički voditelj kviza Tarik Filipović (43).

Nakon odlaska iz kviza, Miočić je hospitaliziran u zadarskoj bolnici, gdje je dvaput operiran. Uslijed dijabetičke gangrene amputirana mu je noga, a potom i dio druge noge. Liječenje je od 11. aprila nastavio u KB Dubrava.

Miočić, kojeg su u prilogu HRT-a prozvali "hodajućim Googleom", u tridesetak godina učestvovanja u televizijskim kvizovima osvojio je više od 120 hiljada maraka. Mirko je rođen 23. maja 1956. u Rtini pokraj Zadra, a u Rijeci je završio opću gimnaziju. Studij prava prekinuo je 1987, iako mu je do kraja ostalo tek šest ispita. Nakon toga, vratio se u Rtinu, gdje je živio do posljednjeg dana.

Prvi put je nastupio u kvizu "321, ali vrijedan" 1972. godine. Deset godina nakon toga, prijavio se na Kviskoteku, na kojoj je osvojio tadašnjih 20.000 dinara. U ljeto 1986. godine Miočić je bio jedan od takmičara u finalu "Kviskoteke" u kojem su učestvovali najbolji kvizaši te je završio na četvrtom mjestu. Osim takmičenja, Miočić je godinama bio "joker zovi" u domaćoj verziji kviza "Tko želi biti milijunaš", sve dok HRT nije 2004. godine promijenio pravila i odredio da se jednu osobu kao jokera može zvati samo tri puta godišnje.

Sav novac koji bi zaradio od kvizova, Miočić je većinom ulagao u svoju kuću, a od toga je i živio, iako je do 2008. godine radio u jednoj riječkoj izdavačkoj firmi, iz koje je otpušten kao tehnološki višak.

Miočić je bio lovac u kvizu "Potjera" od početka njegova prikazivanja, 2009. godine, pa sve do marta prošle godine, kada je na njegovo mjesto došao kvizaš Krešimir Sučević Međeral, kojeg je Miočić pobijedio u njegovom prvom kvizu "Diplomac" 1998. godine.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>