BiH Kolumne | Komentari | Stavovi Slider Slider Vijesti

Umjesto da radi svoj posao, ministar Mulabdić hoda po press-konferencijama

U najmanju je ruku kontradiktorno da sumnju u sposobnost policije da otkrije počinioce iskazuje stranka koja kontroliše policiju preko svog ministra

Piše: Elis Bektaš

Patetična press-konferencija koju je juče, povodom paljevine svog automobila, održala potpredsjednica Radončićevog saveza, ponudila je nekoliko rječitih i znakovitih momenata iz kojih se jasno da vidjeti sa kakvim politikantima i manipulatorima birači imaju posla.

Između svega što je izgovoreno na toj press-konferenciji, naročito se izdvajaju riječi Adise Omerbegović-Arapović da “svi znamo ko ima najveći motiv da napada mene i moju porodicu.” Prije svega, automobil nije dio porodice, premda ga socijalni skorojevići poput potpredsjednice SBB često znaju takvim doživljavati. Drugo, najveći motiv ima onaj ko će iz ovog čina izvući najveću korist, a to, sudeći prema bjesomučnoj medijskoj eksploataciji ovog krivičnog djela, zasigurno nije nijedna druga stranka u BiH.

Paljevina automobila je krivično djelo u porastu i policijski organi u BiH već se duže vrijeme s njim suočavaju. Dosadašnja praksa pokazuje da su razlozi za to djelo uglavnom materijalne prirode, odnosno pritisak za isplaćivanje duga ili dodatni momenat pritiska u ucjeni, ukoliko je vlasnik vozila počinio nešto zbog čega ga se može ucjenjivati. Pored toga, praksa pokazuje da nije rijedak slučaj ni da vlasnik sam zapali svoje vozilo, radi manipulacije i prevare sa osiguranjem ili radi prikrivanja nekog drugog djela.

Posebno je indikativno to što se na press-konferenciji pojavio iz kantonalni ministar policije Mulabdić, koji, gle čuda, dolazi iz iste stranke kao i vlasnica zapaljenog automobila. Umjesto da kao ministar preduzima radnje iz svoje nadležnosti i policijskim organima omogući i olakša uspostavljanje prioriteta u borbi protiv kriminala i efikasnije rješavanje sve brojnijih slučajeva paljevine vozila, ministru Mulabdiću je važnije prisustvovati karnevalskim predstavama, ne razmišljući da je upravo svojim prisustvom na press-konferenciji obesmislio kuknjavu Adise Omerbegović-Arapović i njene stranke. Jer je u najmanju ruku kontradiktorno da sumnju u sposobnost policije da otkrije počinioce iskazuje stranka koja kontroliše policiju preko svog ministra.

Presumpcija krivice i optuživanje bez dokaza, za kojima samouvjereno poseže Adisa Omerbegović-Arapović, obično krase ljude koji pate od kompleksa više vrijednosti ili one koji kriju neku tajnu i obično im se obije o glavu kada istina izađe na vidjelo. No možda je Radončićeva potpredsjednica u svemu ovome samo kolateralna šteta i žrtva svog gazde, poznatog po bliskim i intimnim vezama sa raznim kriminalnim krugovima, ali to je nešto što će istraga morati utvrditi.

Policijski organi obavili su uviđaj i preduzimaju operativne radnje na rasvjetljavanju paljevine automobila bračnog para Arapović.

(Bportal.ba/Foto: Fena)

Podijeli na društvene mreže!