Regija i Svijet Svijet

Ukrajina traži da Rusija oslobodi sve političke zatvorenike

Nelegalno držanje u zatvoru ukrajinskih političkih zatvorenika još jedan je primjer ruskog flagrantnog nemara prema ljudskom životu. Oleg Sentsov i ostali Ukrajinci – politički zatvorenici Kremlja – moraju biti oslobođeni odmah bez ikakvih preduslova, saopćeno je danas iz Ureda ukrajinske ambasade u Hrvatskoj za Bosnu i Hercegovinu.

 Ambasada podsjeća da je Ukrajina uspjela da oslobodi 77 talaca koje su držale, kako navodi, “ruske terorističke snage u okupiranim djelovima Donbasa”.

– To je još jedan dokaz efikasnosti međunarodnog pritiska na Rusiju i potrebe da se on održi do oslobađanja svih talaca – navode iz Ambasade Ukrajine.

– Pitanje koje održava budnost Ukrajine je oslobađanje svih ukrajinskih političkih zatvorenika. Rusija ignorira sve pozive i sugestije po pitanju oslobađanja nelegalno zatočenih ukrajinskih građana i intenzivira krivične progone na ilegalno okupiranom Krimu. Uz podršku Turske,  Ilmi Umerova i Akhtema Chiygoza, zamjenika predsjedavajućih Krimskog tatarskog medžlisa, dokazana je efikasnost međunarodne solidarnosti i koordiniranog pritiska na Kremlj – saopćeno je iz Ambasade.

U saopćenju se također navodi da je “više od 60 ukrajinskih građana koje Kremlj  još nelegalno drži u pritvoru pod politički motiviranim optužbama u Rusiji i nelegalno okupiranom Krimu. Oni su mučeni i uskraćena im je odgovarajuća medicinska pomoć”.

Ukrajinska ambasada  ističe da je zdravstveno stanje ukrajinskog filmskog radnika Olega Sentsova, koji je 14. maja proglasio neograničeni štrajk glađu, još kritično i da se pogoršava iz dana u dan. Oleg je izgubio na težini 30 kilograma i njegov život je u opasnosti. Također navodi da je aktivista s Krima Volodimir Baluh u štrajku glađu duže od 150 dana i da je i njegov život ugrožen.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!