Crna Hronika Crna Hronika

UIO zaplijenila 7.200 pari falsifikovanih Adidas papuča

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Narodne Republike Kine, carinski službenici UIO u Carinskoj ispostavi Sarajevo pristupili su detaljnom pregledu pomenute pošiljke.

Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svetskog proizvođača sportske opreme „Adidas“, pojašnjavaju iz UIO.

Zbor sumnje da se radi o falsifikatima poznatog svjetskog brenda, carinski službenici u Carinskoj ispostavi Sarajevo postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke “Adidias” u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga „Adidas“, roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz pomenutog sportskog brenda u BiH, protiv uvoznika falsifikovanih papuča će pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Također, ovlašteni službenici UIO BiH su na području Brčko Distrikta oduzeli veću količinu cigareta i duhana za motanje i pušenje. Ukupna tržišna vrijednost nezakonito prodavane robe procjenjuje se na iznos od 80.000 KM.

Utvrđeno je da cigarete i duhan nisu bili obilježeni zakonski predviđenim akciznim markicama, navodi se u saopćenju UIO BiH.

Akcija je provedena uz pomoć službenika UIO iz Grupe za istrage regionalnog centra Tuzla. Prilikom aktivnosti na terenu, službenici UIO su koristili posebnu specijalizovanu opremu, koju je donirala Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim kroz pomenuti program.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši