Regija Regija Regija i Svijet Slider Slider

Uhapšen komandant četničkog pokreta u Srbiji Bratislav Živković

Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je organizirao učestvovanje u ratu u inostranstvu, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru dostavljenom RSE navodi se da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsili Živkovića “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organiziranje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, stoji u odgovoru MUP-a.

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Državljani Srbije su u Ukrajini obuhvaćeni istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije “Unité Continentale”.

Izmjenama Krivičnog zakona Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

(Bportal.ba/RSE)

Podijeli na društvene mreže!