Uhapšen Hrvat porijeklom iz BiH koji je vrbovao mlade u ISIS

Zajedničkom akcijom francusko-švicarske policije uhapšeno je deset osoba u okviru istrage o planiranju atentata u Francuskoj, a među njima je švicarski državljanin, porijeklom iz BiH.

milutin-jakovljevic

Radi se o Hrvatu Milutinu Jakovljeviću koji je na internetu indoktrinirao mlade za ISIS (Islamska država), piše sedmičnjak Journal du dimanche (JDD).

Policija je većinu grupe privela u području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifriranog portala povezivao s potencijalnim budućim ekstremističkim borcima uhapšem je u jednoj opštini na švicarskoj granici.

“Tempirana bomba”, riječi su kojima je francuska policija opisala hapšenje. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznali da su “pristaše” Islamske države te su izrazili spremnost izvesti napad u Francuskoj.

Jakovljević je 27-godišnji švicarski državljanin, prijavljen u Lausanei gdje živi s 23-godišnjom Kolumbijkom koja je također uhapšena u sklopu antiterorističke policijske operacije, piše JDD.

Pod imenom Abd'al Muhajmin Al-Bosnie bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i “upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj”, rekao je sudski izvor.

(Bportal/NN)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>