Udruženje ‘Ženo, majko, sestro’ i ‘Grupacija Polo': Ako nam ne želite pomoći, nemojte nam ni odmagati | Bportal

Udruženje ‘Ženo, majko, sestro’ i ‘Grupacija Polo': Ako nam ne želite pomoći, nemojte nam ni odmagati

Povodom opstrukcija humanitarne akcije za nabavku mamografa u Dom zdravlja Kalesija, saopćenjem su se oglasili i pokretači akcije - Udruženje "Ženo, majko, sestro" i Grupacija Polo Kalesija. Saopćenje prenosimo u cjelosti:
mamograf2

Udruženje "Ženo, majko, sestro" i Grupacija "Polo" zaprepaštene su načinom na koji su općinska vlast u Kalesiji i pojedine nevladine organizacije pokušala opstruirati humanitarnu akciju za nabavku mamografa u Dom zdravlja Kalesija.

Vjerujemo da dijelimo zaprepaštenost i nevjericu sa velikim brojem građana Kalesije, što je vidiljivo i iz komentara na društvenim mrežama.

Kao što je javnosti u Kalesiji, ali i šire, poznato, Udruženje "Ženo, majko, srestro" i Grupacija "Polo" pokrenule su akciju nabavke mamografa u martu ove godine, na "Dan narcisa". Kompletna akcija se odvijala javno i transparentno i niko ne može reći da nije znao za nju. Na naše veliko zadovoljstvo, nakon manje od dva mjeseca, zahvaljujući inicijalnim sredstvima Grupacije "Polo" i donacijama velikog broja privrednih subjekata, institucija i pojedinaca, zatvorena je finansijska konstrukcija za nabavku mamografa. Informaciju o tome objavili smo 10. maja, očekujući da u saradnji sa Domom zdravlja Kalesija što prije izvršimo nabavku i stavljanje u funkciju kalesijskim ženama prijeko potrebnog mamografa.

Međutim, kao što je javnost upoznata, dan kasnije u prostorijama Općine Kalesija održano je nešto što se nastoji prikazati kao konferencija za novinare, iako to nije bila. Bila je to konferencija za jedan medij, koji se jako nekorektno ponio u ovom slučaju i čiji je uposlenik učestvovao u svojevresnim pritiscima i sazivanju tzv. press konferencije, pozivajući čak i nas da na njoj učestvujemo, iako u tom trenutku nismo znali ni o čemu je riječ. Svugdje učesnici konferencije zovu novinare na press, samo u Kalesiji novinar zove učesnike. Pitanje je za čiji interes?

Kao što je poznato, u zgradi Općine, uz dovedene "navijače", pojačane općinskim načelnikom Seadom Džafićem, sekretar Crvenog križa Kalesija Safet Šahmanović i predsjednica Udruženja "Nijemi krik" Hajra Jahić-Bajrić ustvrdili su da je još prošle godine za potrebe Doma zdravlja iz Austrije stigao polovni donirani mamograf, navodeći da je naša akcija bila bespotrebna, te nas čak optužujući da "preko bolesnih žena prikupljamo političke poene".

Javnost u Kalesiji prepoznala je o čemu je ovdje riječ, ali ćemo da bi stvari bile do kraja jasne iznijeti nekoliko činjenica i postaviti nekoliko pitanja. Napominjemo da se na pitanja ne treba odgovarati nama, mi odgovore znamo, ali bi se moralo odgovoriti javnosti.
Krenimo sa činjenicama. Press konferenciju je organizirao općinski načelnik Sead Džafić, iako na njoj nije učestvovao, osim kao "navijač". Uz Šahmanovića i Jahić-Bajrić bilo je najavljeno i učešće predstavnika Općine Kalesija i Doma zdravlja Kalesija. Pitamo: ako je načelnik već organizovao konferenciju za novinare u zgradi Općine, zašto nije imao hrabrosti i da se lično obrati, nego je "gurnuo u vatru" druge? Zašto se nije obratio i najavljeni predstavnik Doma zdravlja?

Činjenica je da se za našu akciju znalo, da je sve bilo javno i potpuno transparentno. Pitamo: Zašto se čekalo da akcija bude završena i da se onda kaže kako negdje postoji neki mamograf za koji se ne zna ni da li je ispravan? Zašto se odmah na početku akcije o tome nije obavijestila javnost ili pokretači akcije?

Ako je već mamograf stigao u oktobru prošle godine, kako je moguće da skoro osam mjeseci niko ne zna za to? Da li bismo ikad saznali da postoji taj polovni mamograf da nije bilo ove akcije? Je li ova akcija sekretaru Crvenog križa, ustvarila, pokvarila neke druge planove koje je imao sa doniranim mamografom?

Da li je sekerat Šahmanović ikad zvanično obavijestio Dom zdravlja Kalesija da je stigao polovni mamograf? Ako jeste, kada? Očekujemo da se i Dom zdravlja Kalesija zvanično oglasi o tome da li su obaviješteni o pristiglom polovnom mamografu. Ako je mamograf stigao u oktobru prošle godine, zašto do sada nije stavljen u funckiju i zašto je umjesto u Domu zdravlja Kalesija završio u UKC-u Tuzla?

Safet Šahmanović je dužan da ove stvari objasni ne nama, nego građanima Kalesije. Mi ćemo, s naše strane, zvanično obavijestiti Crveni križ Tuzlanskog kantona i Federacije BiH o ponašanju sekretara Crvenog križa Kalesija Safeta Šahmanovića i njegovim pokušajima opstrukcije humanitarne akcije koju smo vodili, kao i o njegovim drugim uočenim aktivnostima, a koje nisu u skladu sa misijom Crvenog križa.

Njegove riječi da "postoji mamograf" te da prikupljeni novac možemo usmjeriti u nešto drugo, govore mnogo o njegovom načinu rada.

Šahmanovića, ali i javnost, moramo upoznati sa ozbiljnošću naše akcije, te podcrtati da smo obavezni našim donatorima opravdati dobivena sredstva, a naročito prema državnim institucijama. Kako, i da li, to drugi rade, ne želimo komentarisati.

Što se tiče Hajre Jahić-Bajrić, koja nas neutemeljeno optužuje da "preko bolesnih žena skupljamo političke poene", možemo reći samo da ove optužbe više govore o onome ko ih je izgovorio i njenom nalogodavcu, nego o nama. Na našu sreću, a na nesreću Hajre Jahić-Bajrić i njenog nalogodavca, u Kalesiji se manje-više svi dobro poznajemo, svi znaju ko je ko i kakav je ko.

Kako da tumačimo takve optužbe od osobe koja je sa bolesnim ženama, na dan zvanične predizborne šutnje u cijeloj BiH, prošetala sa kandidatom za načelnika općine Kalesija, danas aktuelnim načelnikom. Ako to nije "skupljanje političkih poena" i zloupotreba udruženja koje okuplja oboljele žene, onda šta jeste? Pitanje i njoj i načelniku Džafiću: Zašto ste insistirali da Hajra Jahić-Bajrić i njeno udruženje budu uključeni u našu akciju, uslovljavajući time svoju podršku?

Želimo poslati i poruku načelniku Džafiću: Ako nam ne želite ili ne možete pomoći, nemojte nam ni odmagati. Od Vas ne tražimo ništa više.
Široj javnosti je poznat vaš opus sabranih "djela" koja govore. Ovo je bio vrhunac licemjerja i zloupotrebe, i svakako da ga možete uvrstiti u vaša "Sabrana djela", koja, naglašavamo, govore.

Na kraju, s obzirom na to da je finansijska konstrukcija za nabavku novog mamografa završena, od direktora Doma zdravlja Kalesija očekujemo da, u skladu sa našim ranijim kontaktima, uradi svoj dio posla kako bi mamofrag što prije bio stavljen u funkciju - ne zbog nas, ne zbog bilo koga, nego zbog žena kojima će pregledi na mamografu sačuvati zdravlje i živote.

Zar je moguće da nekome smeta  što želimo najbolje ženama iz Kalesije. Zar je moguće da neko ne želi da se naše žene pregledaju na najsavremenijoj opremi, koja bi mogla spasiti živote naših najdražih.

Ne želimo da žene iz Kalesije preglede čekaju mjesecima, jer znamo da većina naših sugrađanki ne može priuštiti pregled na skupim klinikama. Zar je moguće da toliko ponižavete i degradirate kalesijske žene, i da im, kako ste poručili na press konferenciji, želite da se liječe na rashodovanoj i polovnoj opremi, umjesto na najsavremenijoj.

Naše žene zaslužuju kao i sve druge - najbolje!

Svima koji žele opstruirati ovu najbolje ikad urađenu humanitarnu akciju u Kalesiji - na čast bilo!

Vezani tekstovi:

SDA Kalesija o “aferi mamograf”: Šta se još krije od građana “zamotano u foliju”

Kalesija: I SDP se oglasio o “aferi mamograf”

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Udruženje ‘Ženo, majko, sestro’ i ‘Grupacija Polo': Ako nam ne želite pomoći, nemojte nam ni odmagati | Bportal
golden bahisdavetiyebursa halı yıkamaexpansion jointstektaş yüzüklogo tasarımfethiye yamaç paraşütüşehirler arası nakliyatantalya halı yıkamaankara evden eve nakliyatantalya temizlik şirketleriantalya temizlik şirketleri
evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat uskudar evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat kadiköy evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat silivri evden eve nakliyat şile evden eve nakliyat bostancı evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat bahçeşehir evden eve nakliyat halkalı evden eve nakliyat bakırköy evden eve nakliyat büyükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat göztepe evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat yeşilköy evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat başakşehir evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kurtköy evden eve nakliyat
hack forum forum hack warez forum k2 shell recovery shell sadrazam shell wso shell danger shell webroot shell hacklink satışı hacklink instagram takipci kasma su kaçağı bulma su kaçagı bulma su kaçağı tespiti su kaçagı tespiti petek temizleme beyaz eşya hizmeti beyaz eşya servis beyaz esya servisi yetkili servis beyaz eşya servisi beyaz eşya hizmeti Sefaköy Bosch Servisi Sefaköy Arçelik Servisi Sefaköy beko Servisi Sefaköy vestel Servisi Kadıköy Bosch Servisi Kadıköy Arçelik Servisi kadıköy beko Servisi Esenyurt Bosch Servisi Esenyurt Arçelik Servisi Esenyurt beko Servisi Esenyurt vestel Servisi Sultangazi Bosch Servisi Sultangazi Arçelik Servisi Sultangazit beko Servisi Sultangazi vestel Servisi üsküdar Bosch Servisi üsküdar Arçelik Servisi üsküdar beko Servisi üsküdar vestel Servisi Pendik Bosch Servisi Pendik Arçelik Servisi Pendik beko Servisi Pendik vestel Servisi Küçükçekmece Bosch Servisi Küçükçekmece Arçelik Servisi Küçükçekmece beko Servisi Küçükçekmece vestel Servisi Bağcılar Bosch Servisi Bağcılar Arçelik Servisi Bağcılar beko Servisi Bağcılar vestel Servisi sarıyer evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat Yeşilpınar evden eve nakliyat Küçükköy evden eve nakliyat Alibeyköy evden eve nakliyat Ümraniye evden eve nakliyat Zeytinburnu evden eve nakliyat Fatih evden eve nakliyat Eyüp evden eve nakliyat Esenyurt evden eve nakliyat Bebek evden eve nakliyat Bayrampaşa evden eve nakliyat Başakşehir evden eve nakliyat Topkapı evden eve nakliyat
şişli evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat evden eve nakliyat ofis taşıma Kartal evden eve nakliyat Beykoz evden eve nakliyat evden eve nakliyat Kars Evden Eve Nakliyat Pendik Evden Eve Nakliyat Tuzla Evden Eve Nakliyat Üsküdar Evden Eve Nakliyat Kemerburgaz Evden Eve Nakliyat Göktürk Evden Eve Nakliyat Beykoz Evden Eve Nakliyat Ataşehir Evden Eve Nakliyat Kartal Evden Eve Nakliyat Çekmeköy Evden Eve Nakliyat Şişli Evden Eve Nakliyat Bahçeşehir Evden Eve Nakliyat Başakşehir Evden Eve Nakliyat Kadıköy Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Uluslararası Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat ofis taşıma
büyü bozma
kütahya escort mardin escort osmaniye escort yalova escort balıkesir escort
Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi
?>