BiH Vijesti Vijesti

Udruženje logoraša Mostar: Uvredljivo je da Kolinda nije niti jednom spomenula hašku presudu

“Dajući prednost dijalogu kao jedinom mogućem načinu prevazilaženja svih nesporazuma, naša očekivanju su bila da je ovo jedinstvena prilika da se zvanična politika Hrvatske odredi prema presudi Međunarodnog suda u Hagu koja je izrečena za UZP i ratni zločin koji je učinjen za vrijeme HRHB. Ovim putem izražavamo duboroko razočarenje svih logoraša Mostara kao žrtava ovog zločina da predsjednica Hrvatske gospođa Grabar-Kitarović nije u zvaničnom obraćanju ni spomenula hašku presudu”, navodi se u saopćenju logoraša.

Udruženje logoraša Mostar smatra da je ovakav postupak krajnje potcjenjivački, ponižavajući i naravno predstavlja uvredu za sve logoraše i sve žrtve ovog zločina.

“Zar ovaj postupak predsjednice nije dovoljna potvrda nastavka dugogodišnje neiskrene politike Franje Tuđmana prema BiH”, pitaju se dalje logoraši, naglašavajući kako Grabar-Kitaroivć koja je prema Muniri Subašić tzv. ‘kraljica’ na usputnom zaustavljanju u Ahmićima ostavlja cvijeće spomen obilježje žrtvama ratnog zločina HVO-a uz prisustvo lokalnog imama.

“Logoraši Mostara ukazuju i energično smo protiv bilo kakvih zloupotreba presude šestorki izrečene u Hagu, da se ista koristi kao ulog u političkim nagodbama za ovo ili ono. Na kraju obraćamo se javnosti s porukom da ovakvi postupci ne pridonose pomirenju među narodnima u BiH. Da se ne zaboravi – da se ne ponovi”, stoji u saopćenju koje potpisuje Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši