Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Ubice telefonirale nakon ubistva Khashoggija: Reci svom šefu da je zadatak obavljen

Član saudijskog odreda ubica nazvao je nadređenog nedugo nakon što je Jamal Khashoggi ubijen i kazao mu “reci svom šefu da je njihova misija izvršena”, izvijestio je The New York Times.

Citirajući tri osobe upoznate o snimku Khashoggijevog ubistva, do kojeg su došli turski obavještajci, list je naveo kako američki zvaničnici vjeruju da su se riječi “svom šefu” odnosile na prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, iako nije imenovan.

Američki obavještajni zvaničnici smatraju snimak jednim od najjačih dosadašnjih dokaza koji povezuju Bin Salmana sa ubistvom, navodi se.

Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 Saudijaca poslanih u Istanbul kako bi napali Khashoggija, obavio je telefonski razgovor i razgovarao je na arapskom jeziku, kazali su izvori za Times. Mutreb je oficir za sigurnost koji često putuje s prestolonasljednikom.

Turski obavještajni oficiri su kazali američkim zvaničnicima da je poziv upućen jednom od Bin Salmanovih bliskih pomoćnika.

“Zadatak je obavljen”, rekao je Mutreb pomoćniku, iako je list naveo da se direktni prevod na engleski može razlikovati od originalne izjave.

Turski zvaničnici su kazali da audiosnimci ne impliciraju definitivno Bin Salmana, ali analitičari kažu da je to važan trag.

“Ovakav telefonski poziv je otprilike najbliže nepobitnom dokazu do kojeg možete doći”, kazao je Bruce Riedel, bivši pripadnik CIA-e koji je sada član Brookings Instituta.

Saudijski zvaničnici su negirali da je prestolonasljednik imao bilo kakvo saznanje o ubistvu Khashoggija.

Povodom Mutrebovih instrukcija da “kaže svom šefu”, u saudijskom saopćenju se navodi da je Turska dozvolila njihovim obavještajnim službama da preslušaju snimak i u tom trenutku nije bilo nikakvih referenci na pomenutu frazu u snimku, izvijestio je Times.

Podsjetimo, Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio dokumente koji potvrđuju da se razveo od svoje bivše supruge, kako bi se ponovno mogao oženiti.

Iz zgrade nije izašao živ.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!