BiH Vijesti

U udžbenicima od sljedeće godine lekcije o “historiji Republike Srpske”

b_180406029-768x513

Već od septembra u osnovne škole stiže novi udžbenik historije za deveti, a od naredne školske godine i novi udžbenik za 3. i 4. razred gimnazije sa lekcijama o posljednjem ratu.

“Mi želimo da svoju istinu ili naše viđenje proteklog rata prenesemo na učenike u Republici Srpskoj, jer u ovoj državi postoje minimalno četiri istine”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Nedavno je usvojen novi nastavni program iz historije kojim su uvedene lekcije o nastanku Republike Srpske. U planu je uvođenje posebne nastavne teme, objedinjene u četiri lekcije.

– Raspad bivše Jugoslavije i stvaranje Republike Srpske od ’91 do ’95. godine
– Garađanski rat u BiH od ’92 do ’95 godine
– Najznačajniji događaji u stvaranju Republike Srpske
– Dejtonski sporazum
– Razvoj Republike Srpske u periodu polsije Dejtonskog sporazuma

Lekcije o historiji RS-a idu u udžbenike bez obzira na memorandum potpisan u saradnji sa OEBS-om, kojim je dogovoreno da taj dio historije prosvjeta ne obrađuje.

“Međutim, analizirajući šta se to radi u Federaciji i u kantonima, mi smo utvrdili da oni bez obzira na taj memorandum su nastavili izučavati period devedeseta, devedeset prva na ovamo – čak na jedan pogrdan način prema Republici Srpskoj. Zaključili da je besmisleno poštovati bilo kakve memorandume sa međunarodnom zajednicom ukoliko to ne poštuju svi”, naveo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Sa Vladom Srbije dogovoreno je da historiju Republike Srpske dogodine izučavaju i učenici iz Srbije. U isto vrijeme, učenici u RS-u će učiti o NATO napadu nad Srbijom 1999. godine.

(Bportal.ba/Saff)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši