BiH Izdvojeno Slider Vijesti

U Tužilaštvu BiH muk: O detaljima hapšenja Dudakovića i ostalih javnost obavještava RTRS!

Cijelo jutro u ovoj instituciji vlada muk te niko ne odgovara na mnogobrojne upite novinara sa obrazloženjem da će više informacija biti poiznato kasnije. Ono što se za sada zna jeste da su osim Dudakovića i Nadarevića uhapšeni i nekadašnji pripadnici 5. korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić i Huso Balagić.

Navodno, cilj akcije SIPA-e je hapšenje četiri komandanta i sedam nižih oficira i pripadnika Petog korpusa. Prema nezvaničnim informacijama tih 11 osoba je već uhapšeno.

Prema nezvaničnim informacijama, tačnije prema informacijama RTRS-a, među uhapšenima su i Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić.

Nadarević se već nalazi na saslušanju u SIPA-i dok su ostali uhapšeni na putu prema Sarajevu.

Osim toga, umjesto institucije po čijem naređenju se jutros hapsi, Tužilaštva BiH, RTRS javnost obavještava da su pripadnici ARBiH uhapšeni zbog navodnih ratnih zločina u akciji “Sana 95”.

Tako entitetska televizija javlja i detalje da se general Dudaković sumnjiči za ratne zločine počinjene na teritoriji Zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

RTRS nezvanično saznaje da su među uhapšenima i četiri nosioca “Zlatnog ljiljana i jedan član Glavnog odbora SDA”.

-Hapšenje su izvršili pripadnici SIPA uz podršku policije Unsko-sanskog kantona, pod naredbom Tužilaštva BiH. U toku je pretres na 17 lokacija. Konferencija u Press-centru Vlade Republike Srpske počinje u 10.00 sati saopćeno je iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina – prenio je RTRS.

Infermaciju o hapšenjima među prvima je objavila i televizija BN iz Bijeljine, bliska SDS-u i općenito opoziciji u RS-u, a poznato je da je direktor SIPA-e Perica Stanić na tu poziciju imenovan zahvaljujući SDS-u, pa se postavlja logično pitanje da li je institucijama kao što su Tužilaštvo BiH i SIPA-a bilo prioritenije dati informacije RTRS-u i BN-u, nego saopćiti cijeloj javnosti.

Uhapšeni general Atif Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i tzv. Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Dudaković je ranije u više navrata, odgovarajući na spekulacije o pripremanju optužnice protiv njega, isticao kako on nije ratni zločinac, te da je časno branio svoju zemlju i narod.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši