BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

U šta Dodik i Lukač pretvaraju MUP RS?

Piše: Elis Bektaš

Prije skoro dvije godine domaća javnost, ali i relevantni subjekti u međunarodnoj zajednici, bili su posve opravdano zgroženi civilizacijskim sunovratom gubernatora Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je na Palama svečano otvorio studentski dom sa imenom Radovana Karadžića. Objašnjavati čitaocima zašto je takva demonstracija folklornog primitivizma zloćudna i pogana, bilo bi uvredljivo po čitaoce, pa na ovom mjestu to nećemo činiti. No u sjenci te bahte provokacije, čiju antisrspsku suštinu jedan Milorad Dodik teško da sa svojom pameću može dokučiti, ostao je jedan mnogo opasniji potez vlasti manjeg BiH entiteta. Naime, u martu 2016.godine Dodik je na Mrakovici najavio formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, a njegov poslušni ministar Dragan Lukač je to potvrdio u svojim medijskim nastupima.

I Dodik i Lukač su odluku o formiranju rezervnog sastava policije pravdali potrebom „efikasnije borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala“. Ako još i možemo razumjeti Dodikove motive i razloge za lupetanje budalaština, teško možemo imati razumijevanja kada ih izgovara prvi policajac Republike Srpske. Naime, rezervna policija po svojoj prirodi predstavlja pomoćne snage koje se upotrebljavaju kao ispomoć redovnim policijskim snagama, uglavnom za obavljanje jednostavnih i nezahtjevnih poslova i zadataka iz domena javne sigurnosti. Koristiti rezervnu policiju za suočavanje sa najkompleksnijim sigurnosnim prijetnjama, poput terorizma i organizovanog kriminala, može samo potpuni diletant ili onaj ko ne želi da posao bude obavljen. Rezervna policija popunjava se ljudstvom koje nije profesionalno i koje ne može biti u potrebnoj mjeri obučeno i uvježbano za složene poslove i zadatke policije, a na raspolaganje joj se stavlja samo najosnovnija oprema i naoružanje. Ako Lukač i Dodik imaju namjeru takve drugopozivce i trećepozivce upućivati na zadatke koji zahtijevaju najsavremenija vatrena, komunikacijska, transportna i druga sredstava, onda bi valjalo da već sada spremaju obrazloženja zbog kojih ti zadaci neće biti obavljeni.

Policija koja „hapsi“ Kur'an

Da Republici Srpskoj trebaju efikasnije snage za borbu protiv organizovanog, pa i svakog drugog oblika kriminala, nedvosmisleno dokazuju stranice crnih hronika i opšte ekonomsko stanje u tom entitetu. Ta se efikasnost, međutim, ne postiže omasovljavanjem policijskih snaga na najnižem nivou stručnosti, već povećanjem profesionalizma postojeće policije, čvršćom saradnjom sa drugim policijskim agencijama u zemlji, otklanjanjem političkog upliva na rad policije i generalnom političkom voljom za obračun sa organizovanim kriminalom. No teško da takva volja sazrijeti u izvršnoj vlasti RS sve dok se na njenom čelu nalazi čovjek koji je većem broju policijskih agencija u zemlji i inostranstvu poznat po svojim bliskim relacijama sa „kontroverznim biznismenima“, te koji je i sam bio ili je još uvijek pod lupom istražnih organa zbog svog sumnjivog poslovanja.

Što se tiče terorizma, stvari tu stoje malo drugačije. Prije svega, borba protiv tog zloćudnog fenomena ne trpi ništa manje od vrhunskog profesionalizma, kakav jednostavno ne može biti odlika rezervne policije. Uostalom, rezultati akcije „Ruben“ od prije tri godine, pokazuju da ni redovna policija RS, pa čak ni njene najelitinije jedinice, nisu posve dorasli tom zadatku. U medijski preko svake mjere eksploatisanoj akciji rezultati koje je postigao MUP RS ograničili su se na zastrašivanje povratnika i na (sic!) zaplijenu Kur'ana kao dokaznog materijala. Taj naizgled beznačajan detalj ustvari otkriva stvarnu prirodu „protivterorizma“ Milorada Dodika i njegovog ministra Lukača – sve što je u vezi sa islamom, pa čak i knjiga uredno zavedena u državnim bibliotečnim katalogizacijama, sumnjivo je kao potencijalni dokaz terorizma.

U Bosni i Hercegovini već postoje snage nadležne za borbu protiv terorizma, kako na državnom, tako i na nivou entiteta, i te snage sarađuju neuporedivo bolje nego što je predstavljeno u medijima. Što je i logično, jer suzbijanju te prijetnje ne treba davati prevelik publicitet, koji samo može otežati postizanje rezultata. Kakvu bi ulogu priučeni policajci mogli imati u tom sistemu, koji je popunjen profesionalcima i koji ima saradnju sa inostranim policijskim i sigurnosnim tijelima, ostaje nejasno. Štaviše, uključivanje rezervista u taj sistem samo bi bespotrebno opteretilo komandni aparat postojećih agencija, jer bi im se povećao broj komunikacijskih kanala i potreba za stručnom podrškom elementu od kojeg bi malo toga dobili – ono za šta rezervna policija može biti upotrijebljena, uglavnom nije potrebno u borbi protiv savremenog terorizma.

Na osnovu čega je donijeta odluka o uspostavljanju rezervnog sastava policije, pitanje je na koje ni Dodik ni Lukač nikada nisu odgovorili javnosti. Takve odluke se donose na osnovu detaljnih procjena i analiza postojeće i potencijalne prijetnje, odnosno stepena ugroženosti, te procjene i analize postojećih snaga i resursa za suprotstavljanje prijetnji. Jedan, i to prilično atipičan, teroristički čin na teritoriji RS, tačnije u Zvorniku, te organizovani kriminal čije magistrale više ili manje izravno vode upravo ka Miloradu Dodiku, teško da mogu poslužiti kao logično opravdanje za najavljeni budžetski trošak. Bitno je istaći i sljedeće – na nivou države i u Federaciji BiH, u proces donošenja kapitalnih odluka ove vrste nisu uključeni pripadnici samo jednog naroda. U RS je taj proces, međutim, očito sveden samo na Srbe, čime se skoro neuvijeno šalje poruka da je teritorij tog entiteta srpski ekskluzivitet, na kojem drugi mogu opstojati samo kao poslušni gosti, koji se pridržavaju kućnog reda, ali ne mogu učestvovati u njegovom donošenju.

Policajac sa vojnim oružjem je – vojnik?

Struktura, fizionomija i opremljenost rezervnih policijskih sastava omogućava da se te snage, tamo gdje ne postoje čvrsti i dosljedni mehanizmi kontrole, skoro preko noći pretvore u nešto drugo, recimo u parapolicijske i paravojne snage. Uostalom, sudeći po dosadašnjim intenicijama i postupcima policije pod izravnom Dodikovom kontrolom, rezervni sastav MUP-a RS biće korišten prevashodno za demonstraciju sile i za markiranje sile, a vjerovatno i za indirektno zastrašivanje povratnika i budućih povratnika. Malo je, međutim, vjerovatno da će biti upotrijebljen za kontrolu organizacija sa snažnim terorističkim potencijalom, poput brojnih četničkih udruženja ili organizacije „Srbska čast“, kakva postoje diljem manjeg BiH entiteta.

Premda su i Dodik i Lukač o rezervnoj policiji protekle dvije godine uglavnom lukavo šutjeli, aktiviranje memoranduma iz 2015.godine, po kojem će obuku pripadnika MUP-a RS izvoditi ruski instruktori, te nabavka 2.500 komada automatskog naoružanja iz kragujevačke Zastave prema ugovoru iz novembra prošle gopdine, indiciraju da bi vlasti RS mogle intenzivirati aktivnosti kojima će se olakšati transformacija regularnih policijskih snaga u snage koje su po svojoj fizonomiji, strukturi i opremljenosti bliske vojnim snagama.

Posebno je indikativan novi kontigent naoružanja za MUP RS – riječ je, naime, o 1.500 automatskih pušaka M05 E1 u kalibru 7,62×39 mm, te o 1.000 automata M92 u istom kalibru. Oba ova oružja derivati su poznate Zastavine automatske puške M70, koja je, opet, derivat sovjetskog AK-47. U pitanju je, dakle, oružje koje po svojim taktičko-tehničkim osobinama, a prevashodno po kalibru posve nepodesnom za rješavanje vatrenih zadataka sa kakvima se policijske snage suočavaju, više pogoduje vojnoj nego policijskoj namjeni. Izbor kalibra je također neobičan s više aspekata, od funkcionalnosti i efikasnosti, pa do logističke standardizacije, a ujedno šalje poruku da vlasti RS i na ovaj način, ne odlučujući se za neki od standardnih NATO kalibara, imaju namjeru dodatno opstruirati približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u.

Koliko će daleko ići ova policijska avantura Milorada Dodika i Dragana Lukača i koliko dugo će se njih dvojica poigravati sa provokativnim potezima, sa budžetom RS i sa strpljenjem građana Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice, pokazaće najskorija budućnost.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši