BiH Vijesti

U RS-u osnovana četiri nova ministarstva, a ukinuto Ministarstvo za izbjeglice

Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradanju su četiri novoosnovane institucije u bh. entitetu Republika Srpska.

Na Prvoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su osnovana četiri ministarstva, osnovan je i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije kao samostalna republička upravna organizacija, koja preuzima poslove ukinutog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić ranije je za Klix.ba kazala da ukidanjem tog entitetskog ministarstva neće prestati djelovanje i rješavanje problema raseljenih, zato što je BiH preuzela obaveze i novac od Evropske razvojne banke i drugih donatora i raspoređuje ga preko entiteta.

“U pravnim okvirima će se neke stvari promijeniti, a suština je da će se ministarstvo promijeniti u sekretarijat. Međutim, eniteti i Distrikt Brčko su preuzeli odgovornost da će u narednim godinama, u sklopu regionalnog projekta, pomagati tim kategorijama. Riječ je o pola milijarde KM od kojih je veći dio pristigao donatorskim sredstvima”, kazala je Zukić.

Blizu 98 hiljada ljudi, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, traži da im se imovina obnovi u mjestima odakle su tokom ratnih zbivanja izbjegli ili raseljeni, zbog čega je, uprkos različitim pritiscima, nesuvislo govoriti o realizovanju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!