BiH Izdvojeno Tehnolink Vijesti Vijesti

U RS-u od danas povećana starosna granica za odlazak u penziju

Prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, žena s najmanje 15 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada u ovoj godini navrši 64 godine i četiri mjeseca života.

Osiguranik s 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju kada u tekućoj godini navrši 57 godina i osam mjeseci života.

Također, žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada u tekućoj godini navrši 55 godina i osam mjeseci života, potvrđeno je ranije iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) RS.

Zakonom u ovom bh. entitetu je propisano da se do ispunjenja gornje granice uslova za starosnu penziju dolazi postepeno.

Entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je rekao da je jedan od glavnih razloga za povećanje starosne granice za penzionisanje održanje Fonda PIO, koji je, kazao je, u složenoj finansijskoj situaciji.

-Kada smo usvajali izmjene i dopune zakona, bili smo vođeni logikom da je stanje u Fondu PIO finansijski složeno, da je mnogo penzionera i da sami doprinosi koji su se plaćali u tom vremenu nisu bili dovoljni da podmire penzionerske potrebe – rekao je ranije Savanović.

Dodao je i da je svjestan da su mladi, s druge strane, zabrinuti za zapošljavanje zbog povećanja starosne granice.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši