BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

U Prijedoru sutra premijera spota „Bijele trake“

U Prijedoru će sutra, pod visokim pokroviteljstvom Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, biti premijerno prikazan spot za novu kasidu grupe „Rejjan“ pod nazivom „Bijele trake“.

Dokazani umjetnici kroz ovaj projekat podsjećaju na stravične događaje koji su započeli 31. maja 1992. godine na području općine Prijedor, kada je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na njihovim domovima, dok su Bošnjaci i Hrvati na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Uz podsjećanje na etničko čišćenje, koje je dovelo do ubistva preko 3.000 građana Prijedora, među kojima je i 102 djece, kasida „Bijele trake“ donosi i poruku mira i dostojanstva. Obnova i rađanje novog života na višestoljetnim prijedorskim ognjištima, uz njegovanje tradicionalnih vrijednosti bošnjačkog naroda, jasna je poruka da se zločin ne isplati.

Spot za kasidu je sniman proteklih mjeseci na području općine Prijedor, u Kozarcu, Sarajevu i Beču, a u spotu se pored članova grupe Rejjan pojavljuje i preko 50 glumaca i statista. I za ovaj projekat grupa Rejjan je okupila vrsne umjetnike, muzičare, tekstopisce, kompozitore, režisere i scenariste, koji su se već dokazali na izuzetno uspješnim sličnim projektima.

Premijera spota posvećena je ubijenim građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti 1992. godine.

Spot će biti premijerno prikazan sutra u 14:30 sati, u prostorijama prijedorske Mjesne zajednice Raškovac.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!