U ponedjeljak štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u TK, osim UKC-a Tuzla

Doktori na području Tuzlanskog kantona u ponedjeljak će štrajkovati u svim medicinskim ustanovama, osim u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, poručilo je danas rukovodstvo kantonalnog Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije (SSDMiS).
600_150945522415071204471503768644ukc-tuzla

Štrajka na UKC-u neće biti jer je zabranjen odlukom Općinskog suda Tuzla, koja je donesena nakon što je menadžment UKC-a podnio tužbu protiv Strukovnog sindikata doktora, piše Faktor.

"Razlog za štrajk je nepotpisivanje kolektivnog ugovora na nivou Federacije BiH za doktore medicine i stomatologije i to je naš jedini zahtjev. Kolektivnim ugovorom želimo postići promjene standarda i normativa ljekarskog zanimanja, poboljšanje uslova rada, što su elementarna pitanja za naš status, ali i kvalitet rada koji se tiče naših pacijenata" kaže Nedžada Hukić Suljkanović, predsjednica Skupštine SSDMiS TK.

Iz Strukovnog sindikata ističu da na području TK imaju 910 članova, od ukupno 1.170 doktora, što je više od 80 posto. Isti sindikat na podrčuju devet kantona ima 3.600 članova, doktora medicine i stomatologije.

"Na UKC-u doktori neće štrajkovati, ali će tokom pauze održati polusatni štrajk upozorenja. Svi ostali doktori stupit će u ponedjeljak, 6. novembra, u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva" rekao je Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

Dodajmo da spomenuti Strukovni sindikat ima reprezentativnost na području Federacije BiH, ali ne i na području TK. Zbog toga je Vlada TK u martu potpisala kolektivni ugovor sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u oblasti zdravstva. Nezavisni strukovni sindikat okuplja 4.200 ljudi, od ukupno 5.300 zaposlenih u zdravstvu TK. Strukovni sindikat okuplja isključivo doktore medicine i stomatologije.

Članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u oblasti zdravstva TK u ponedjeljak neće stupiti u štrajk, potvrdio je to njihov predsjednik Zijad Latifović rekavši da zahtjevi doktora koji želi štrajkovati nisu jasni.

"Štrajk u ponedjeljak organizira SSDMiS Federacije BiH, a mi učestvujemo kao jedan njihov dio. Želim istaći da ćemo mi tokom štrajka raditi skoro 90 posto našeg posla, ali ne možemo sve jer onda to nije štrajk" rekao je Admir Suljić.

Advokat SSDMiS TK Damir Alić najavio je danas žalbu Kantgonalnom sudu na odluku Općinskog suda Tuzla kojom se zabranjuje štrajk ljekara na tuzlanskom UKC-u.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>