BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

U petak u podne presuda za zločin u slučaju “Vranica“: Dokazana surova egzekucija

Četvrti optuženi u predmetu „Vranica“, Željko Đidić, od ranije se nalazi u bjekstvu, u Republici Hrvatskoj.

Ovakvu odluku saopštilo je sudsko Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao sudija Marin Zadrić. Na današnjem, konačnom ročištu, pred Vijećem su iznesene završne riječi kantonalnog tužilaštva i odbrane, pri čemu su – kao i u ranija tri sudska ročišta tokom proteklih 18 i po godina – koja su završila oslobađajućim presudama, dvije adrese – očekivano, istupile sa različitih polova, piše portal Vijesti.ba.

Tužilaštvo HNK, kojeg zastupa tužiteljica Maja Čišić, istupa sa uvjerenjem da je pred Sudom tokom postupka nedvojbeno utvrđena i dokazana krivica optužene trojke. Navodi da su iznesene uvjerljive činjenice i predočeni brojni dokazi o počinjenju krivičnog djela, podastrte uz sve drugo i svjedočenjima brojnih svjedoka, o čemu je potanko podsjetila opisavši ključne momente samog krivičnog djela – počevši od predaje vojnika i njihovog zarobljavanja, do traumatičnih događaja u podrumu Mašinskog fakulteta, sve do njihove surove egzekucije. Ona je kazala da je na osnovu iskaza svjedoka i materijalnih dokaza iz Haaga, nedvojbeno da su optuženi počinili djela za koje se terete, da su svjesno nečovječno postupali, ubijali i mučili, te da se može se dokazati krivica iz svega navedenog. Podsjetila je na iskaz jedinog preživjelog svjedoka Emira Ćatića, koji je detaljno opisao događaje od 10. i 11. maja 1993. na Mašinskom fakultetu. Podsjetila je i na iskaz ključnog svjedoka Džemala Arnauta, koji je ispričao kako ga je Erahard Poznić tukao i zlostavljao.
Kazala je i kako je Mate Aničić imao obavezu zbog svoje vojne funkcije spriječi zlostavljanja.

Tužiteljica Maja Čišić zatražila je od Suda da okrivljenu trojku proglasi krivima i primjereno kazni u skladu sa zakonom, dok advokati Mate Aničića, Erharda Poznića i Ivana Škutora, odbacuju sve tužilačke navode, kvalifikacije i dokaze, tražeći od Suda da odbije tužbe i optuženima izrekne oslobađajuće presude.

Zastupnica oštećenih Edina Rašidović apelovala je na Sudsko vijeće da vodi računa o uputama Vrhovnog suda, kazavši da su sudovi koji su ranije donosili oslobađajuće presude, imali za cilj obnavljanje postupka, na što je predsjedavajući Sudskog vijeća oštro reagirao, tvrdeći da Sud nije imao namjeru da se proces oduži.

– Iskreno se nadam da će Sudsko vijeće po prvi put nakon 19 godina donijeti pravednu presudu i osuditi ih, kazala je majka stradalog Feđe Huskovića, Jadranka Husković.

Ivan Škutor: SVAKO BI PREPOZNAO SVOGA TABAĐIJU

Nakon što je njegov advokat, Bojan Krešič, u svom obraćanju odbacio sve navode optužnice Tužilaštva HNK, tražeći da njegov branjenik Ivan Škutor bude oslobođen – pred sudskim Vijećem obratio se lično i sam optuženi, riječima:

„Tužilaštvo je imalo priliku i ne znam zbog čega je nije iskoristilo da dovede sve svoje svjedoke i sve zarobljene u zgradi Mašinskog fakulteta zajedno, a da ispred njih postroji sve isljednike i istražitelje vojne policije HVO, koliko god da ih je bilo… Svako bi tada imao priliku da prepozna svoga tabađiju…“

Brutalna likvidacija

Da podsjetimo, riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su nedvojbeno počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi „Vranica“ (9.maja 1993.godine) u zapadnom dijelu Mostara. Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Mašinskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirli 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog „krupnog vojnog poduhvata“ iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitovano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

Optužnica je podignuta još u decembru 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Prvooptuženi Džidić nalazi se u bjekstvu od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši