Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stepen

U parkiranom automobilu na suncu u Zagrebu u ponedjeljak je izmjeren 81 stepen Celzijev, saopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stepen Celzijev, što je za čak 7 stepeni više nego 25. jula, kad je temperatura bila 74 stepena.

Najavili su da će iduće godine, zbog dužih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uslova, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara.

“Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih mašina”, stoji u saopćenju.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja, prenosi Hina.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!