BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

U laži su kratke noge: Radončićev Avaz prekrojio službeni podatak MMF-a kako bi slika bh.ekonomije bila što tamnija!

Notorna je činjenica da stanje u ekonomiji BiH nije sjajno, uostalom kao i u cijelom regionu, ali novine u kojima je Fahrudin Radončić samo savjetnik, imaju stalnu potrebu da stanje prikazuje gorim nego što jeste. Radi to selekcijom informacija, a kada ponestane crne boje, onda su spremni prekrojiti neke podatke kako bi slika bila što tamnija, po mjeri konsultanta Radončića koji se uzda da će njegov SBB pobijediti na izborima samo onda kad većinu ljudi uvjeri da je stanje u državi toliko očajno da će na izborma dati glas i crnom đavolu kako bi se stanje promijenilo.

Prije nekoliko dana Avaz je objavio, a brojni portali prenijeli, prognozu MMF-a ekonomskog rasta BiH u 2018. godini (2,6 posto) i 2019. godini (2,7 posto), koje su osjetno niže nego što piše na službenim stranicama MMF-a, odnosno dovoljno niske da se izvuče bombastičan naslov kako je BiH najgora u regiji i kako će ostati „crna rupa“ ako poduzetnik iz Gusinja ne preuzme poluge vlasti u svoje ruke.

Podatak objavljen u Avazu malo nas je zbunio jer je i „Slobodna Bosna“ kao i drugi mediji u aprilu ove godine objavila službenu prognozu MMF-a za BiH, u kojoj se predviđa ekonomski rast od 3,2 posto u 2018. godini odnosno 3,5 posto u 2019. godini. Zatražili smo pojašnjenje u Misiji MMF-a u Sarajevu i evo šta smo dobili.

„Shodno Vašem upitu, dostavljamo MMF-ove prognoze rasta za BiH za 2018. i 2019. Dakle, realna stopa rasta ekonomije za 2018. je projicirana na 3.2% odnosno 3.5% za 2019.godinu“.

lf2IKBO

Projiciranje što tamnije slike bh. ekonomije, možda može donijeti neku kratkoročnu korist Radončiću i njegovom SBB-u, ali svima drugima prizvodi diretnu štetu. Ko će investirati novac u ekomiju koja nema nikakvu perspektivu ekonomskog rasta? Neće niko, uključujući i samog Radončića, koji je posljednjih mjeseci najveće poslovne operacije realizirao u rodnoj Crnoj Gori…

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši