BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo i dalje na snazi epizoda ‘Pripravnost’

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

Razlog je što se prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda već sutra, sredinom dana, očekuje prestanak temperaturne inverzije što će uzrokovati prestanak rasta ili pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Temperaturna inverzija kratkotrajno se može javiti i u noći subotu na nedjelju što kratkotrajno može usloviti povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku. U nedjelju i ponedjeljak se očekuju slabe padavine i nešto jači vjetar što bi trebalo usloviti bolji kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo – navode iz Stručnog tijela.

Preporuke za stanovništvo se nalaze na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS http: //www.zzjzks.ba/.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici VIDEO

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati stanovništvo o svim eventualnim promjenama.

(Bportal / Vijesti.ba / FENA)

Podijeli na društvene mreže!