BiH Vijesti Vijesti

U Centru za kulturu sarajevske Općine Novi Grad večeras otvorena izložba “Poruka sebi” ilustrovanih citata Alije Izetbegovića

Izložba ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Poruka sebi” u izdanju Muzeja “Alija Izetbegović” otvorena je večeras u Centru za kulturu Dobrinja, u sarajevskoj Općini Novi Grad. Izložba će biti otvorena do 24. jula.

– Za razliku od životinja, Bog je nama ljudima podario uspravan hod. A većina njih ne koristi ovu privilegiju, čitav se život savija ili čak puzi. Smiju li to? Nije li to bogohulno odbacivanje ovog velikog Božijeg dara: hodati uspravno? – dio je citata koji govori o dostojanstvu.

Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”, kaže da ovom izložbom žele približiti Aliju Izetbegovića na jedan drugi način, i njegovu filozofsku misao.

– Ljudi Aliju Izetbegovića poznaju uglavnom kroz političko djelovanje. Ali upravo na ovaj način želimo da stvorimo jedan ambijent da se izučava i gleda iz jednog drugog aspekta. Jer, sigurno da je Alija Izetbegović i prije svog političkog djelovanja imao itekako kvalitetnu filozofsku misao i možda najproduktivniji rad, kada je u pitanju filozofija. Za izložbu smo izdvojili smo neke najznačajnije univerzalne poruke o ljubavi, životu, slobodi, čovjeku, ženi – rekao je Žiško i dodao:

– Izložba će biti postavljena do 24. jula. Ulaz je slobodan. Centar za kulturu Dobrinja nam je izašao ususret. Mi ćemo imati do kraja godine još jednu izložbu. Nastojat ćemo u narednom periodu da generalno ovu postavku predstavimo po Bosni i Hercegovini i da na taj način približimo široj populaciji i filozofsku misao Alije Izetbegovića – rekao je Žiško.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!