BiH Slider Slider Vijesti

U Berlinu danas sastanak o Zapadnom Balkanu

Lideri Zapadnog Balkana okupit će se danas u Berlinu na samitu čiji su domaćini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na Zapadnobalkanski samit stižu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović-

Njemački mediji su ranije javili da Merkelova i Macron sa gostima žele da razgovaraju o aktuelnim izazovima u regionu, posebno o odnosima Beograda i Prištine.

Komesar EU za proširenje Johannes Hahn izjavio je ranije da glavni cilj ovog sastanka treba da bude rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana – Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!