U austrijsku vladu ulazi profašistička stranka: Kurz formira vlast sa strankom koja se zalaže za nezavisnost entiteta RS

Austrijska konzervativna Narodna stranka pristala je na koaliciju sa ultradesničarskom Slobodarskom strankom, javlja BBC.
113451

Ovaj dogovor je sklopljen dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora u kojima je Narodna stranka pobijedila, ali bez apsolutne većine.

Nakon ovih izbora, 31-jednogodišnji Sebastian Kurz iz Narodne stranke postat će najmlađi čelnik vlade na svijetu.

Ukoliko koalicija bude odobrena, Austrija će biti jedina zapadnoevropska zemlja u čijoj vlasti je ultradesničarska stranka.

Ove stranke su zajedno upravljale zemljom između 2000. i 2005. godine.

Čelnici dvije stranke, Kurz i Heinz-Christian Strache, nisu otkrili detalje o programu svoje vlade. Kazali su da će najprije o dogovoru obavijestiti austrijskog predsjednika Alexndera Van der Bellena i svoje stranke.

Heinz-Christian Strache održava bliske veze sa Miloradom Dodikom. Strache je nedavno pozvao na razbijanje BiH, odnosno založio se za pravo bh. entiteta Republike Srpske da dobije nezavisnost.

(Bportal.ba/Saff)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>