Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

U Australiji i Italiji skupovi podrške Palestincima

Osudili su masakr nad Palestincima i uzvikivali slogane protiv Izraela. Kritikovali su i zemlje koje su ostale nijeme na dešavanja u Gazi.

Nasser Mashni, glasnogovornik palestinske grupe solidarnosti Australije, pozvao je svjetske lidere da stanu protiv izraelskog masakra nad Palestincima.

Okupili su se, kako je kazao, kako bi pružili podršku palestinskom narodu. Mashni je podsjetio da se među ubijenima nalaze i zdravstveni radnici, ljekari, medicinske sestre, novinari i osmomjesečna beba.

-Prema izraelskom ministru odbrane Avigdoru Libermanu niko u Gazi nije nevin. Izrael vjeruje da su svi teroristi. Danas smo ovdje kako bi odali počast ljudima koji pružaju otpor, ponovo ćemo doći – rekao je Mashni.

Veliki broj Palestinaca, Italijana i Amerikanaca protestovalo je u italijanskoj prijestolnici Rimu zbog masakra počinjenog nad Palestincima tokom protesta na granici Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je održan ispred zgrade američke Ambasade u Rimu. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Slobodna Palestina”, “Kraj za embargo u Gazi”, “Zaustavite diskriminaciju, zaustavite pomoć SAD-a Izraelu”.

Policija je obezbjeđivala skup na kojem su uzvikivali: “Svi smo Palestinci”, “Slobodna Palestina”, Bojkotujte Izrael”.

Podršku skupu pružio je i Carlucci iz italijanske Komunističke partije. Pozvao je vlasti ove zemlje da iskažu konkretniji stav u vezi s ovom situacijom.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši