Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton od oktobra čeka novu vlast: Nastavak “pregovora” tek nakon Bajrama!

Tuzlanski kanton ni nakon sedam mjeseci od općih izbora nema formiran novi saziv Vlade i situacija je u tom pogledu potpuno neizvjesna.

Član predsjedništva Naše stranke i član pregovaračkog tima za formiranje vlasti u TK Zvjezdan Karadžin kaže da je situacija vrlo kompleksna. Nakon što je PDA promijenila odluku da podrži manjinsku vladu koju su trebali činiti SDP, Naša stranka i SBB i odlučili da žele u punom kapacitetu ući u izvršnu vlast, Regionalni odbor Naše stranke je, napominje, donio odluku da ova stranka ne ulazi u tu kombinaciju.

“Kantonalni odbor SDP-a je odgodio za sedam dana donošenje odluke o ukidanju prethodno donesene odluke da se ne koalira s PDA. Od toga ovisi da li će biti formirana nova većina od SDP, PDA i SBB koju čini 19 poslanika. Navodno, postoji otpor kod nekih poslanika iz reda SDP-a da se koalira s PDA, tako da je formiranje vlasti u TK i dalje neizvjesno”, naglašava Karadžin u izjavi Feni.

Predsjednik SDA Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je za Fenu da neizvjesna situacija u vezi s formiranjem vlasti na državnom i federalnom nivou ima svoje refleksije i na Tuzlanski kanton.

“Ukoliko se dogodi da SBB ide s SDA u koaliciju na federalnom i državnom nivou, očekujemo da će se SBB onda i u TK priključiti bloku koji vode SDA, SBiH i DF. Ukoliko bi kao polazni start imali 16 zastupnika lako bi mogli naći još nedostajuće dvije ruke za skupštinsku većinu”, smatra Gutić te naglašava da su zasad SDA i DF stabilan blok uz Stranku za BiH.

Ističe da su od SDP-a kao pobjedničke stranke u TK tražili zajedničko formiranje vlasti, ali da ta stranka još nije spremna na takvu koaliciju.

“Mi smatramo da se vlast u TK trebala formirati odavno, jer smo mi jedan od rijetkih kantona koji još nema formiranu Vladu. PDA sada drži sve poluge u svojim rukama. Svjesni su, dokle god su ovako tvrdi stavovi SDP-a da ne žele koalirati s SDA, da niko drugi izuzev tri stranke koje su osvojile najveći broj mandata u Skupštini TK teško može napraviti vlast”, rekao je Gutić.

Pokušaj SDP-a da se napravi manjinska Vlada Tuzlanskog kantona za sada nije uspio.

“Bit će onako kako Glavni odbor SDP-a donese odluku o koaliranju. Ako ta odluka bude da koaliramo s PDA i SBB i da pravimo skupštinsku većinu od 19 poslanika, s obzirom na to da je Naša stranka izašla iz tih pregovora, tako ćemo i mi postupiti”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

U SBB-u također nemaju konkretan stav, osim da i sami čekaju pobjedničke stranke u TK da odluče ko će voditi taj kanton.

“S obzirom da ni nakon sedam mjeseci nemamo zvaničan stav SDP-a oko formiranja većine u TK, a onda i ako se uzme u obzir da se na višim nivoima najavljuje ulazak SBB-a o čemu će naravno odlučiti organi stranke u narednim danima, vrlo je izvjesno da još neko vrijeme neće biti izdefinisana skupštinska većina na TK”, rekao je predsjednik SBB TK Bahrudin Hadžiefendić.

Pitanje kako u PDA vide cjelokupnu situaciju s formiranjem vlasti, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK Senad Alić nije želio komentirati, odgovorivši kratko da nije u BiH.

Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, izgledno je, neće se dogoditi ni u narednih mjesec dana, odnosno završetak pregovora se, kako se saznaje, očekuje tek nakon ramazanskog Bajrama.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!